La Unitat de Divulgació i Cultura Científica desenvoluparà la proposta G9-Science4All, del Grup 9 d’universitats, per dur a terme activitats de divulgació científica com la Nit Europea de la Recerca, concursos escolars i cicles de conferències per fomentar l’interès per la ciència.
La Universitat de les Illes Balears ha renovat el finançament de la Comissió Europea, a través d’un consorci amb les universitats que integren el Grup 9 d'universitats (G9), per dur a terme durant dos anys un programa d’activitats de divulgació científica per fomentar l’interès per la ciència.
Una de les fites importants de la proposta G9-Science4All són les activitats organitzades amb motiu de la Nit Europea de la Recerca, amb itineraris científics, una mostra d’experiments i petites xerrades i monòlegs científics, amb la col·laboració d’altres centres de recerca de les Illes Balears.
La proposta, a través de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica de la UIB, inclou activitats específiques per a alumnes de primària i de secundària, com el concurs escolar «Un mar de ciència», amb motiu del Dia Mundial dels Oceans, i les conferències Conscienciats de Ciència, sobre ciència circular, adreçades a alumnes d’ESO.
S’hi inclouen també activitats obertes a tots els públics, com el cicle de xerrades informals Ciència amb tiramisú, a bars i cafeteries; el cicle Jo Berén de Ciència o l’activitat «Ciència a tot tren», per difondre i divulgar el coneixement que atresora la UIB en el marc de la Setmana de la Ciència, a més d’altres activitats incloses en el Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència.
El projecte G9-Science4All permetrà celebrar, fins al 31 de març de 2026, tant la Nit Europea de la Recerca com activitats de divulgació per a estudiants preuniversitaris, que connectaran amb la recerca que es realitza a les universitats del grup G9 gràcies al finançament de la Comissió Europea, concretament, sota les accions Marie Skłodowska-Curie (MSCA), programa per fomentar les carreres científiques a Europa emmarcat dins Horitzó Europa, programa marc de recerca i innovació de la Unió Europea.
La Universitat de Cantàbria, la Universitat de Castella-la Manxa, la Universitat d’Extremadura, la Universitat de les Illes Balears, la Universitat d’Oviedo, la Universitat de Saragossa, la Universitat Pública de Navarra i la Universitat del País Basc seran les beneficiàries d’aquest programa que tindrà, a més, la participació de la Universitat de La Rioja com a universitat associada. En conjunt, aquestes institucions abasten el 40 per cent del territori espanyol, la qual cosa fa palesa l’àmplia cobertura geogràfica del projecte.
La Nit Europea de la Recerca
Per a la Nit Europea de la Recerca, la proposta preveu un gran desplegament de demostracions, experiments i curiositats que es duen a terme en una localització cèntrica de cadascuna de les ciutats en les quals les universitats del consorci tenen els campus. Tindrà lloc el darrer divendres de setembre i hi haurà més de 300 activitats gratuïtes organitzades per les universitats del G9.
Aquest esdeveniment de divulgació científica va començar el 2005, amb 15 països, 20 ciutats i devers 20.000 participants. Divuit anys després, el 2023, es varen assolir més d’1,5 milions de visitants a 26 països. La jornada, que se celebra simultàniament a més de 350 ciutats europees, té una exitosa trajectòria de participació.
La investigació s’acosta a les aules
D’altra banda, la recerca s’adreça als centres d’ensenyament secundari i formació professional per despertar la curiositat i fomentar l’interès per la ciència d’estudiants preuniversitaris de totes les regions.
Així, durant els dos anys s’organitzaran les activitats de divulgació següents: dues edicions de la Setmana de la Ciència, amb portes obertes per fer experiments i tallers; un Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència, que implicarà nombroses investigadores; una fira científica, on els estudiants presentaran els seus projectes; la iniciativa «Unizar Kids», en la qual s’animarà els infants a imaginar el futur d’Europa, i els tallers de ciència circular, que acostaran el personal investigador als centres escolars.
Gràcies a la participació dels investigadors i les investigadores de les universitats del G9, i amb la coordinació de la Universitat de Cantàbria, es preveu un gran èxit per a aquestes activitats. Les unitats de cultura científica d’aquestes institucions, amb àmplia experiència, tindran un paper cabdal en l’organització, el desenvolupament i l’enriquiment d’aquests esdeveniments.
Les missions de la Unió Europea
Un dels objectius que la Comissió Europea persegueix és fer arribar al públic general les cinc missions de la Unió Europea, presents a la Nit Europea de la Recerca i a les activitats divulgatives. A més, el consorci ha proposat de fer esdeveniments relacionats amb aquests objectius en tres dates clau. Així, el pròxim 3 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, es faran propostes sobre les missions d’adaptació al canvi climàtic, de ciutats intel·ligents i climàticament neutres i de salut del sòl i aliments. El Dia Mundial del Càncer, el 4 de febrer, ressaltarà la importància de la investigació i la prevenció d’aquesta malaltia. Finalment, el 8 de juny, en el Dia Mundial dels Oceans, les activitats se centraran en la conservació dels recursos hídrics i la vida marina.
Fecha del evento: 18/03/2024
Fecha de publicación: 18/03/2024