La UIB investeix Antoni Serra Ramoneda com a doctor honoris causa

(Contenido en el idioma por defecto)

La investidura ha tingut lloc el dijous, 22 de febrer, a Son Lledó.

El doctor Antoni Serra Ramoneda ha estat investit doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears. L’acte d’investidura ha tingut lloc el dijous, 22 de febrer de 2024, a Son Lledó i l'han presidit la presidenta del Govern de les Illes Balears, senyora Margalida Prohens, i el Rector de la UIB, doctor Jaume Carot.

El Consell de Govern de la Universitat de les Illes Balears, reunit en sessió ordinària el dia 20 de desembre de 2023, el va nomenar doctor honoris causa de la UIB pels seus mèrits científics, socials i de vinculació amb les Illes Balears. La proposta de nomenament l’ha fet la Facultat d’Economia i Empresa de la UIB.

Programa de l’acte

  • A les 10.45 hores, als jardins de Son Lledó: plantada d’un exemplar de bellaombra, signatura al Llibre d’Honor de la UIB i atenció als mitjans de comunicació.
  • A les 12 hores, a la sala d’actes de Son Lledó: acte d’investidura.

A més del Rector i la presidenta de les Illes Balears, també han presidit l’acte el senyor Bartomeu Llinàs, president del Consell Social de la Universitat; la doctora Yolanda González, vicerectora de Gestió i Política Acadèmica de Grau; el doctor Lluís Serra, rector de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria, i la doctora Irene Nadal, Secretària General de la UIB.

El protocol de l’acte ha estat el següent:

  • Presentació de l’acte.
  • Entrada de la processó acadèmica a la sala.
  • El Rector obre l’acte.
  • Lectura del nomenament com a doctor honoris causa a càrrec de la Secretària General.
  • El doctor Rafel Crespí, padrí del doctorand, i el doctor José María Carretero, degà de la Facultat d’Economia i Empresa, acompanyen el doctorand a la sala. Mentrestant, la coral interpreta el Veni Creator.
  • El padrí fa la defensa de l’apadrinat.
  • El Rector investeix el nou doctor.
  • El doctor honoris causa llegeix la lliçó magistral.
  • Paraules de benvinguda al claustre universitari a càrrec del Rector.       
  • La coral interpreta el Gaudeamus Igitur.
  • La processó acadèmica abandona la sala.

Trajectòria d’Antoni Serra Ramoneda

El senyor Antoni Serra Ramoneda (Barcelona, 1933) destaca per la seva trajectòria professional i personal com a economista i impulsor, gestor i estudiós del sistema universitari. Va ser un dels impulsors de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha destacat com a renovador dels ensenyaments universitaris d’Economia de l’Empresa a Espanya. També va presidir Caixa Catalunya durant 21 anys.

És llicenciat en Ciències Econòmiques (Universitat Complutense, Madrid 1954) i doctor en Ciències Econòmiques (Universitat Complutense, Madrid 1968). Com a professor universitari, ha impartit docència a la Universitat de Barcelona (1957-1970) i a la Universitat Autònoma de Barcelona (1973-2003), de la qual va ser Rector (1980-1985) i n’és professor emèrit des de 2004.

Ha compaginat la tasca acadèmica i investigadora amb nombrosos càrrecs institucionals en organismes estatals i internacionals. Ha estat director de l'Associació d'Investigació d'Empreses Confeccionistes (1962-1966), conseller de l’Institut Nacional d’Hidrocarburs (1986) i Repsol (1989), vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans, secretari del consell d’administració de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis de Catalunya i Balears, president de Caixa Catalunya (1984-2005), president de la Societat Catalana d’Economia de l’IEC, president del Consell de Direcció de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de la Generalitat de Catalunya, president del Tribunal Arbitrari Tècnic de Catalunya, president de l’Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa i Síndic de Greuges de la Universitat de Vic (2012). A més a més, va presidir les fundacions vinculades a Caixa Catalunya, com la Fundació Caixa Catalunya, Fundació Territori i Paisatge, Fundació un Sol Món i Fundació Viure i Conviure.

En reconeixement a la seva activitat, ha estat mereixedor de la Medalla d’Or al Mèrit Científic de la Ciutat de Barcelona, Medalla Narcís Monturiol al Mèrit Científic i Tecnològic, Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2005) i la medalla d’Oficial i Cavaller de l’Ordre del Mèrit Nacional de França.

Relacions amb la UIB

El doctor Serra Ramoneda, en l’etapa com a Rector de la UAB, va signar i executar diversos convenis per impartir i convalidar titulacions de la incipient Universitat de les Illes Balears amb la UAB en àmbits com Economia i Informàtica. Va iniciar el conveni del programa de doctorat interuniversitari Economia, Organització i Gestió entre la UAB, la UIB i la Universitat Pública de Navarra, que continua vigent en l’actualitat i que s’ha enriquit amb un màster interuniversitari de les tres mateixes universitats. Ha participat en diferents conferències i seminaris de recerca a la UIB, i també en activitats institucionals a les Illes Balears a través de l'Institut Ignasi Villalonga d'Economia i Empresa, una institució que agrupa empresaris, professionals i institucions de Catalunya, Andorra, País Valencià, Illes Balears i Catalunya Nord.

Adhesions al nomenament

S’han adherit al nomenament d’Antoni Serra Ramoneda com a doctor honoris causa per la UIB el doctor Andreu Mas-Colell, catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra i president del Barcelona Institute of Science and Technology; el doctor Salvador Carmona, catedràtic de la Universitat Carlos III i Rector de l’IE University; el doctor Vicente Salas, catedràtic emèrit de la Universitat de Saragossa i doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona; el doctor Llorenç Huguet, catedràtic i Rector de la UIB (1995-2003 i 2013-2021) i la doctora Victòria Camps, catedràtica emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Doctor honoris causa

La Universitat de les Illes Balears pot distingir amb el títol de doctor honoris causa aquelles persones que estimi mereixedores d'aquesta distinció per la seva rellevància en el camp de la investigació o de la docència, o pels seus coneixements i mèrits destacats en el terreny científic, tecnològic, cultural o humanístic que tinguin repercussió directa o indirecta en les seves activitats docents i d'investigació, o en la cultura de les Illes Balears. 

Notícia relacionada

Documentos relacionados

Fecha del evento: 22/02/2024

Fecha de publicación: 19/02/2024