La UIB impulsa tallers ciutadans de fabricació digital per llançar una sonda a l'estratosfera

(Contenido en el idioma por defecto)

La primera activitat del projecte KubeSat@IB tindrà lloc el dimecres, 14 de setembre, al Casal Can Gelabert de Binissalem

La Universitat de les Illes Balears ha posat en marxa el projecte KubeSat@IB per a la promoció de les tecnologies de fabricació digital, a través del qual s’organitzaran diferents tallers per a tots els públics dedicats a la construcció i llançament d’un prototip de nanosatèl·lit que rep el nom de KubeSat, per enviar-lo a l’estratosfera. El projecte té la col·laboració de la Direcció General de Política Universitària i Recerca dins la convocatòria d’ajuts per a la divulgació científica.

La primera activitat del projecte tindrà lloc el dimecres, 14 de setembre, al Casal Can Gelabert de Binissalem on es farà un taller, per a persones a partir de 12 anys, de muntatge d’una sonda d’exploració per un viatge estratosfèric i un seminari sobre la importància de les tècniques de fabricació digital per a les Illes Balears, com a indústria personalitzada i sostenible, a càrrec del doctor Bartomeu Alorda Ladaria, responsable del projecte i professor titular del Departament d’Enginyeria Industrial i Construcció de la UIB. L’equip d’investigadors que dona suport a aquest projecte està format pels doctors Joan Muñoz Gomila, i Cristian Carmona Gómez, professors del Departament d’Enginyeria Industrial i Construcció de la UIB; i Manuel Miró Lladó, catedràtic d’universitat del Departament de Química de la UIB.

Les pròximes activitats es desenvoluparan a Eivissa, el 21 de setembre; a Menorca, el 26 de setembre, i al campus de la UIB, el 28 de setembre. A Menorca i Eivissa, els tallers es posen en marxa a través de la xarxa de FabLabs amb la participació de l’Ajuntament d’Eivissa, el Centre BIT de Menorca, Palma Activa i la Universitat de les Illes Balears. La fabricació i llançament de la sonda es farà a través d’aquesta xarxa, a les instal·lacions ja existents, i amb la participació de personal de la UIB.

L’objectiu d’aquest projecte és la creació i llançament d’una sonda estratosfèrica, aplicant tècniques de fabricació digital, a partir d’activitats col·laboratives, dirigides a joves de més de 12 anys, que permetin fer-los accessible el coneixement científic, així com fomentar les vocacions STEM, acrònim anglès per a les disciplines acadèmiques de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.

Actualment, les tecnologies de fabricació digital obren nous espais de creació i descobriment. Aquesta actuació pretén despertar la vocació científica i acostar al públic general el potencial de la metodologia de fabricació digital que inclou: disseny 3D, impressió 3D, prototipatge electrònic i monitorització automàtica.

Les tecnologies de fabricació i impressió digital en 3D tenen aplicacions en disseny, arquitectura, enginyeria, eficiència en la utilització de recursos i matèries primeres, art, societat i cultura digital, educació i medicina, entre d’altres, connectades amb els reptes de la societat de les Illes Balears establerts en el Pla de ciència, tecnologia i innovació 2018-2022.

Fecha del evento: 14/09/2022

Fecha de publicación: Tue Sep 13 11:14:00 CEST 2022