La UIB i la Universitat del País Basc, lideren un seminari a Uganda sobre gènere, salut i lideratge a l'Àfrica

(Contenido en el idioma por defecto)

Hi han participat responsables de salut d'universitats de Kenya, Tanzània, Etiòpia i Uganda, juntament amb representants del G-9

Amb el títol Gènere, salut i lideratge per Dones joves de l'Àfrica sub-sahariana, el Grup 9 d'Universitats ha duit a terme el primer seminari que se celebra a Uganda amb la col·laboració de 12 universitats, 8 d’espanyoles i 4 d’africanes: la Universitat de Hawassa d'Etiòpia, la Universitat de Moi de Kenya, la Universitat de Muhimbili de Tanzània i la Universitat de Makerere d'Uganda.

Liderat per la UIB i la Universitat del País Basc, el seminari s'ha celebrat a la capital ugandesa, Kampala, amb la coordinació de l'ONG local Mentoring and Empowerment Programme for Young Women (MEMPROW), i la Universitat de Makerere. S'inscriu dins el programa de Cooperació Universitària al Desenvolupament del G-9 que va aprovar l'Assemblea General de Rectors del Grup9.

Antecedents

L'any 2007, el G-9 aprova dur a terme un programa de cooperació universitària al desenvolupament coordinat per la Universitat del País Basc. Després s'aprova la iniciativa de la UIB d'impulsar un programa de cooperació amb les 4 universitats africanes esmentades entorn de la salut sexual i reproductiva amb perspectiva d'equitat de gènere.

L'any 2008 se celebra una primera trobada a la Universitat d'Extremadura, a Badajoz, al qual assisteixen representants de les 4 universitats africanes que donen a conèixer la situació dels seus països, identifiquen les necessitats de les seves institucions educatives i proposen línies d'actuació per al partenariat amb les universitats espanyoles del G-9. Aquí s'aprova la realització a Uganda el 2009 d'un seminari formatiu, que contribuirà a millorar la dotació de recursos humans capacitats en salut i gènere a les 4 universitats africanes.

Seminari a Uganda

El seminari s'ha centrat a formar el personal de les universitats africanes sobre el programa que impulsa MEMPROW, perquè les joves ugandeses puguin actuar com a agents de canvi i lluitar contra les desigualtats de gènere. Hi han intervingut expertes en formació en habilitats de supervivència social i s'ha comptat amb testimonis de joves capacitades per MEMPROW.

Per altra banda, s’ha iniciat la formulació del programa de cooperació universitària al desenvolupament que el G-9 vol dur a terme a Kenya, Tanzània, Etiòpia i Uganda en matèria de salut sexual i reproductiva, amb un enfocament d'equitat de gènere. La proposta ja l’ha aprovada l'Assemblea General de Rectors del Grup 9 i ara passarà a l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), perquè es pugui dur a terme.

Programa de Cooperació al Desenvolupament del G-9

El programa que formularà el G-9 és coherent amb les estratègies sectorials de salut i de gènere de la cooperació al desenvolupament espanyol, així com amb les prioritats establertes pels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, el Pla Àfrica, l’AECID, i la declaració de Moçambic de 2006.

Aquest projecte cerca enfortir les capacitats de les universitats africanes en la formació, investigació i educació per al desenvolupament en aquest camp, formant professionals de la salut compromesos amb els drets sexuals i reproductius; realitzant investigació bàsica i aplicada en aquests àmbits; sensibilitzant la comunitat universitària sobre les pràctiques sexuals de risc, etc. Es reconeix igualment la importància d'enfortir les aliances entre les universitats i la societat civil perquè siguin els recursos humans locals els que coordinin les actuacions i hi donin sostenibilitat.

Per part del G-9 han assistit al seminari a Kampala: Ángel López i M. Auxiliadora Reolid, de la Universitat de Castella-la Manxa; Inmaculada Sánchez i Bernardo Santano, de la Universitat d'Extremadura; Berta Artigas i Ruth Escribano, de la Universitat de les Illes Balears; Elena García i Alicia Menéndez, de la Universitat d'Oviedo; Beatriz Soret i M. Dolores Redín, de la Universitat Pública de Navarra; Clara Murguialday i Elena Rodríguez, de la Universitat del País Basc; Concepción Tomás, de la Universitat de Saragossa; i Jorge Martín, de la Secretaria General del G-9.

Documentos relacionados

Fecha de publicación: Tue Jul 14 14:49:00 CEST 2009