El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties ha seleccionat el grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació per desenvolupar eines que permetin establir una estratègia de control d'aquesta espècie en cas de transmissió de virus com el del Zika, dengue o el Chikungunya.
El grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació de la Universitat de les Illes Balears ha estat seleccionat, a través del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social d’Espanya, per participar en un projecte pilot del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC). El projecte té com a objectiu desenvolupar models que permetin establir la millor estratègia de control en àrees urbanes del mosquit tigre (Aedes albopictus), una espècie que pot ser transmissora de virus, com ara el Zika, el dengue o el Chikungunya.
L'ECDC és una agència de la Unió Europea dedicada a la vigilància, informació i resposta sobre epidèmies, però també a l'assessorament científic, la recerca en microbiologia, a més d’altres funcions. L'any 2014 va posar en marxa un projecte amb l'objectiu de desenvolupar una eina per donar suport al procés de presa de decisions en la vigilància i el control de vectors dels virus del dengue, Chinkungunya i del Zika a Europa.
En el marc d'aquest projecte, els investigadors del grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació de la UIB, juntament amb l'Institut de Recherche pour le Développement (IRD, França) i la Consultoria Moscard Tigre (Mallorca), duran a terme, entre els mesos de juny i setembre de 2019, un projecte pilot que té com a objectiu calibrar i validar aquesta eina de control. Així, durant tot l'estiu, l'equip de la UIB treballarà per obtenir estimacions de l'efectivitat dels mètodes de control del mosquit tigre, a la vegada que avaluarà la validesa del model desenvolupat per l'ECDC.
La reunió inicial d'aquest projecte pilot ha tingut lloc al campus de la UIB els dies 21 i 22 de maig, i hi han participat representants de totes les institucions implicades. En aquesta trobada, han planificat la implementació del projecte pilot en diferents municipis de l’illa tenint en compte els nivells d’abundància del mosquit tigre i les accions de control que s’apliquen a cada municipi. Un dels aspectes més nous del projecte és avaluar l’efecte que té informar directament els ciutadans sobre el llocs de cria dels mosquit, cosa que permet que el control als domicilis privats sigui més efectiu.
El mosquit tigre
El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie exòtica invasora originària del sud-est d’Àsia i que a les darreres dècades s’ha expandit més enllà del seu hàbitat natural. Es va detectar per primera vegada a l’Estat espanyol l'agost de 2004, a Catalunya, i s'ha estès també a les illes Balears. A Mallorca, va ser detectat l'any 2012; a Eivissa, el 2015, i a Menorca, el 2016.
El mosquit fa uns 10 mm i se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. En el seu medi natural, el mosquit tigre cria en les cavitats dels arbres, on s’acumula aigua estancada, si bé s’ha adaptat a les zones urbanes i fa la posta en receptacles artificials en els quals s’acumulen petites quantitats d’aigua (gerros, canals, cubells, cossiols...). És un mosquit actiu en les hores diürnes, però la seva activitat màxima es concentra a trenc d’alba i a posta de sol.
El mosquit tigre és una espècie que té una gran capacitat de colonització, la qual, una vegada establerta, és molt difícil d’eradicar, sobretot si es converteix en una plaga urbana. Resulta una espècie molt molesta per les picades que produeixen les femelles, que, com en el cas d’altres mosquits, poden provocar una reacció al·lèrgica severa en persones especialment sensibles. El seu paper vectorial de diferent virus, com ara el dengue i el Chikungunya, és reconegut arreu del món. De fet, l’estiu de 2018 es varen detectar per primera vegada a Espanya els primeres casos de transmissió autòctona del virus dengue a la regió de Múrcia, la qual cosa subratlla la importància de controlar aquesta espècie.
Fecha de publicación: Wed May 22 13:38:00 CEST 2019