Josep Bauzà Vanrell, premiat pel seu TFG d’Enginyeria Agroalimentària i Medi Rural

(Contenido en el idioma por defecto)

Ha estat guardonat per l'INAGEA amb el premi Hipólito Medrano, que li han atorgat en el marc de la jornada de transferència Agricultura del Segle XXI en un Escenari de Canvi Global 

L'Institut d’Investigacions Agroalimentàries i de l'Economia de l'Aigua (INAGEA), de la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha donat a conèixer els projectes que els seus investigadors desenvolupen en línies de recerca relacionades amb l'àmbit del sector agroalimentari. Ha estat en el marc de la jornada de transferència Agricultura del Segle XXI en un Escenari de Canvi Global, que s'ha celebrat a l'auditori del ParcBIT (Palma).

Durant la trobada, s'ha lliurat el premi Hipólito Medrano i ho ha fet el propi catedràtic i professor emèrit de la UIB. El guardonat ha estat el treball de fi de grau dels estudis d'Enginyeria Agroalimentària i Medi Rural (GEAM) titulat «Caracterització dels cultius herbacis extensius com a pastura cinegètica en una finca d'olivar de Mallorca», de Josep Bauzà Vanrell. També s'ha atorgat una menció especial a Emilio Palenzuela Campaner, per la seva recerca «Permeància de la cutícula de la tomàtiga de ramellet: efectes genètics i ambientals».

La jornada ha començat amb una conferència de Miguel Ángel Miranda, del grup de recerca de Zoologia Aplicada i de la Conservació de la UIB, i Diego Olmo, del Laboratori de Sanitat Vegetal de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, que han presentat els darrers progressos en el coneixement de la Xylella fastidiosa a les illes Balears, centrats especialment en el diagnòstic, l'estructura genètica i la gamma dels hostes d'aquesta malaltia per optimitzar els programes d'erradicació.

La taula rodona posterior, dedicada a l'impacte de la Xylella en l'agricultura balear i altres plagues emergents, ha estat formada per Fernando Fernández, director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural; Francesca Parets, de Cooperatives Agroalimentàries; Margalida Sureda, de l'empresa Carob SA; i Josep Rodríguez, de la Denominació d'Origen Binissalem.

Posteriorment, s'han presentat els resultats de dos projectes de recerca relacionats amb les varietats més eficients en l'ús de l'aigua, a càrrec de Josefina *Bota i Miquel Àngel Conesa, tots dos del grup de recerca de Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies, PLANTMED. El primer, basat en les varietats locals de vinya, i el segon, en l'adaptació a la sequera de la tomàtiga, el meló i el pebre vermell.

La sessió ha continuat amb una taula rodona dedicada a la diversitat vegetal com a eina de sostenibilitat, en la qual han intervingut Samuel Shoshan, de Hort Seed Mediterrani; Carme Garau, de l'Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera; Joan Antoni Vives, del Laboratori d'Innovació per a l'Agricultura; i Maria Massanet, de l'Associació de Varietats Locals.

La tercera conferència s'ha dedicat a nous productes d'origen biològic. En la taula rodona han intervingut intervindran Miquel Coll, de l'Associació de Productors i Productores d'Agricultura Ecològica de Mallorca (APAEMA), i Joan Ignasi Barceló, d'Agricultura Regenerativa. Prèviament, s'ha donat a conèixer un projecte sobre la gestió del sòl i l'ús de biofertilizants, a càrrec d'Elena Baraza, del grup de recerca PLANTMED.

Notícies relacionades

 

Fecha del evento: 17/12/2021

Fecha de publicación: 17/12/2021