Essencials, però sobrecarregades: impactes desiguals de la pandèmia en la vida de les dones a les Illes Balears

(Contenido en el idioma por defecto)

L'OSIB ha publicat un informe que recull el resultat de la recerca sobre les desigualtats de gènere durant la pandèmia de la COVID-19 

L’Observatori Social de les Illes Balears (OSIB), de la Universitat de les Illes Balears, ha publicat l’informe «Impactes desiguals de la pandèmia en la vida de les dones a les Illes Balears». El treball posa de relleu de manera transversal l’eix de desigualtat de gènere en les estratègies per fer front a les condicions de vida que ha imposat la pandèmia. L’estudi també té en compte altres eixos de desigualtat que interaccionen entre sí. L’informe es divideix en dues parts.

D’una banda, un estudi de les condicions de vida i dels efectes d’aquesta situació sobre les dones que viuen a les Illes Balears, basat en una enquesta en què han participat més de 2.300 dones, que explora els recursos personals i el suport social, la situació laboral, la gestió de les cures en la vida quotidiana, les violències i els impactes emocionals.

D’altra banda, la segona part del llibre és un recull de les veus a través d’històries de vida. Aquí s’incorporen el relat i les experiències viscudes per una gran part de les dones que es troben en situacions de molta dificultat i esdevenen, així, no només vulnerabilitzades, sinó sovint invisibilitzades.

Resultats principals

Entre les conclusions de l’estudi cal destacar:

  • La pandèmia ha produït una refamiliarització de les cures, que s’ha traduït en més desigualtat entre homes i dones: entorn al 50 per cent de les dones afirma que la dedicació a totes les tasques de la llar va augmentar durant el confinament.
  • Moltes dones cuidadores de persones grans i infants o netejadores domèstiques sense contracte, o altres col·lectius que desenvolupen la seva activitat en l'economia informal, ni tan sols han pogut optar als ERTO, una mesura a què estava acollida un 32,5 per cent de la població activa femenina de les Illes Balears l’agost de 2020.
  • Un 13 per cent de les dones enquestades va manifestar haver-se sentit deprimida, un sentiment que augmenta fins a un 23,3 per cent en el cas de les dones migrades. 
  • El paper de les mares és fonamental pel que fa al suport davant una malaltia pròpia o a la cura de persones menors o dependents: un 16,5 per cent de les dones enquestades cerquen l'ajuda de la mare enfront de l’1 per cent que la cerca en el pare. 

Presentació

El llibre es presentarà el dilluns, 22 de novembre, a les 18 hores, a Ca n’Oleo (carrer de l’Almudaina, 4, Palma).

Suport institucional

La publicació de l’informe ha tingut la col·laboració de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB, la Direcció Insular d’Igualtat i Diversitat, del Consell de Mallorca, i la Direcció General de Cooperació, del Govern de les Illes Balears.

Documentos relacionados

Fecha de publicación: 22/11/2021