El professor Fèlix Grases ingressa com a acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears

(Contenido en el idioma por defecto)

Dia: dimarts, dia 29 d'abril de 2008
Hora: 20 h
Lloc: sala d'actes de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears,
carrer de Can Campaner, 4, Palma

Tindrà lloc l'acte oficial d'ingrés del doctor Fèlix Grases com a acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears, amb la lectura corresponent de la lliçó.

El doctor Fèlix Grases, director de l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut (UIB-CAIB) i del Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal de la UIB des de l'any 1998, fou nomenat acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears en el transcurs d'una sessió que va tenir lloc el passat dia 6 de novembre.

Doctor en Ciències (1978) i catedràtic de la Universitat de les Illes Balears (1987), el doctor Fèlix Grases ha dedicat la seva tasca de recerca des de 1987 a l'estudi dels càlculs renals (pedres de ronyó) i calcificacions patològiques (cardiovasculars i salivars). Entre les troballes més importants cal esmentar l'elucidació del mecanisme de formació dels càlculs renals més freqüents, el desenvolupament d'un sistema d'anàlisi tipus kit per valorar la capacitat d'una orina per formar pedres de ronyó (avaluar el risc litogen urinari) i la descoberta de la gran capacitat del fitat per evitar el desenvolupament de càlculs renals i altres calcificacions patològiques. Aquests estudis i els seus resultats estan recollits en unes 275 publicacions científiques internacionals, 4 llibres, 8 patents en explotació, 22 tesis doctorals dirigides i nombroses intervencions en congressos nacionals i internacionals com a ponent o conferenciant convidat. Ha rebut diversos guardons i premis com l'Antena d'Or atorgat per Antena 3 Ràdio (1983), el Premi a la Investigació Aplicada de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Mallorca, Eivissa i Formentera (1999), el primer premi E. Pérez-Castro de Archivos Españoles de Urología (2001), el premi Diario de Mallorca (2004), el premi Baleares del Mundo (2004) i el premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears (2006).

La lliçó d'ingrés, intitulada «Dels càlculs renals a les calcificacions cardiovasculars: cap a una teoria unificada de la calcificació patològica», constitueix la síntesi d'una recerca continuada durant més de 20 anys sobre els mecanismes de formació de les calcificacions a l'interior de l'organisme. Després d'esbrinar quins són els mecanismes al nivell molecular implicats tant en la formació de càlculs renals i papil·lars com també en el cas de les calcificacions cardiovasculars, el doctor Grases i el seu equip han constatat que la prevenció és essencial per aturar aquests processos en les etapes inicials, una prevenció que passa per conèixer quins composts en són inductors i quins en són inhibidors.

Assistirà a l'acte la doctora Montserrat Casas, rectora de la Universitat de les Illes Balears.

Documentos relacionados

Fecha de publicación: 29/04/2008