El projecte Biodibal dedica el primer volum de la seva col·lecció de monografies a aquest grup de mol·luscs que habiten les aigües de l’arxipèlag.
La publicació rep el suport de la Universitat de les Illes Balears i Redeia, i la col·laboració de Scuba Mallorca i de bussejadors locals.
La Universitat de les Illes Balears ha publicat Opistobranchia de les Illes Balears. Anuari 2023, la primera guia de biodiversitat dedicada a aquestes espècies de mol·luscs gastròpodes marins.
La publicació, pionera en el seu àmbit, és el primer volum de la col·lecció Monografies Biodibal, impulsada des del projecte Biodibal, una iniciativa conjunta de la Universitat de les Illes Balears i Redeia, que actua com a catalitzador en la generació i difusió del coneixement sobre la biodiversitat balear en el sentit més ample.
L’anuari ha tingut la col·laboració del centre de busseig Scuba Mallorca i d’una xarxa de bussejadors locals apassionats per aquest grup de mol·luscs. El coneixement sobre la biodiversitat marina a les Illes Balears ha avançat considerablement en les darreres dècades gràcies a la creixent implicació de la comunitat de bussejadors, tant professionals com amateurs. Equipats amb tecnologies modernes com la fotografia digital submarina, han aconseguit documentar una àmplia varietat d'espècies marines, entre les quals els opistobranquis.
Els llimacs de la mar
Els opistobranquis (Opistobranchia) són un grup de mol·luscs marins que destaquen per la seva diversitat i les adaptacions úniques al medi aquàtic. Són coneguts per la seva pèrdua parcial o total de conquilla, cosa que els distingeix dels seus parents, els caragols terrestres.
Aquest grup, que habita des de les aigües poc profundes fins a grans profunditats marines, presenta formes i colors espectaculars, sovint com a mecanismes de defensa basats en la seva toxicitat o capacitat de camuflatge. A més, molts opistobranquis tenen una biologia complexa, amb sistemes de reproducció hermafrodita i una gran capacitat per absorbir toxines del seu aliment, la qual cosa els converteix en un grup de gran interès científic i ecològic.
Dades detallades
L’anuari inclou informació de les observacions registrades al llarg de l’any 2023 sobre 370 individus de 56 espècies diferents d’opistobranquis. Les observacions s’han fet fonamentalment a l’illa de Mallorca, inclosa sa Dragonera. La publicació recull fitxes resum de cadascuna de les espècies documentades i un registre detallat de les observacions que inclou informació sobre la data, la ubicació, la profunditat, la temperatura de l’aigua i la identitat del bussejador, que aporta una perspectiva quantitativa de la investigació realitzada. La publicació també inclou una selecció d’imatges de les diferents espècies aportades pels bussejadors.
Entre les espècies més observades hi ha les següents: Felimare tricolor (27 observacions), Caloria quatrefagesi (26 observacions), Cratena peregrina (24 observacions), Flabellina affinis (30 observacions) i Elysia timida (17 observacions).
Una eina per al futur de la conservació marina
Aquest primer anuari és considerat una prova pilot, atès que ha tingut un nombre limitat de participants, principalment de Mallorca. L’equip d’investigadors que l’ha impulsat espera poder ampliar la xarxa de col·laboradors, tant biòlegs marins com bussejadors aficionats, per a les properes edicions per tal d’incrementar la cobertura geogràfica arreu de l’arxipèlag.
«L’objectiu d’aquesta publicació és incrementar el coneixement científic, però també sensibilitzar la societat sobre la importància de la biodiversitat marina i el paper fonamental que tenen els opistobranquis en l’equilibri dels ecosistemes», assegura el doctor Samuel Pinya, editor de l’anuari i investigador principal del projecte Biodibal.
Molta de la informació disponible sobre aquestes espècies prové de treballs realitzats en altres territoris, i hi ha una manca de dades locals sobre els seus requeriments ecològics, com ara la fenologia, la fondària, la temperatura o el substrat on es troben. Gràcies a la col·laboració entre bussejadors i científics, s'està construint una base sòlida de coneixement per a la conservació dels opistobranquis a les Illes Balears.
Una crida a la participació
Els editors de l'anuari, el Dr. Samuel Pinya, investigador principal de la iniciativa i del Grup d’Ecologia Interdisciplinària; l'alumne del grau de Biologia Joan Gil Perelló; la biòloga del Centre de Busseig Scuba Mallorca i tècnica del projecte Biodibal, Esperança Perelló, han recollit, classificat i identificat les espècies de les observacions realitzades per un petit equip de bussejadors durant l’any 2023. Per a la identificació de les espècies, també s'ha comptat amb l'ajuda d'especialistes i amateurs en aquest grup, i en destaca la col·laboració de Sebastià Pons, Francisco Javier Díaz, Gerard Pedrero, José Manuel Noguera, Olivier Bertoncello i Thomas M. Everard.
La iniciativa continua al 2024: ja s'han superat tant el nombre d’observacions com el d’espècies registrades per part de l’equip de bussejadors, i ja compten amb bussejadors d’Eivissa i Formentera.
L'equip impulsor de l'anuari convida totes les persones interessades a contribuir en futures edicions, ja sigui proporcionant noves observacions, col·laborant en investigacions o aportant publicacions rellevants. Aquesta iniciativa té el potencial de créixer i convertir-se en un referent per a l'estudi de la biodiversitat marina a la regió.
Biodibal, un projecte per impulsar la conservació de la biodiversitat insular amb la col·laboració de Redeia
Biodibal és un projecte que va néixer l’any 2017 gràcies a un conveni de col·laboració entre la Universitat de les Illes Balears i Redeia. Actualment, disposa de la base de dades més gran sobre biodiversitat de les Illes Balears amb més d’1,8 milions d’observacions i impulsa multitud de projectes per incentivar la recollida d’informació sobre l’estat de conservació d’un gran nombre d’espècies.
Gràcies a l’impuls del projecte Biodibal, es formen sinergies amb altres entitats d’arreu de l’arxipèlag que acaben generant més quantitat i qualitat, i més bones, de les dades recollides per part de multitud de col·lectius. Així, Biodibal ha establert sinergies amb la Càtedra de la Mar Iberostar Foundation, la Càtedra de Medi Ambient i Turisme de Capdepera, l’Ajuntament de Calvià, l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears, el Grup d’Ornitologia Balear i la Fundació Baleària, entre d’altres.
Referència bibliogràfica
Pinya, S., Gil-Perelló, J., Martorell, C. i Perelló, E. (2024). Opistobranchia de les Illes Balears. Anuari 2023. Col·lecció Monografies Biodibal. Universitat de les Illes Balears. 78 p. Palma.
Fecha del evento: 14/10/2024
Fecha de publicación: 14/10/2024