El canvi climàtic posa en risc els drets humans

(Contenido en el idioma por defecto)

Un cicle de seminaris de la Universitat de les Illes Balears tractarà les eines jurídiques per fer front a les conseqüències de la crisi ambiental 

La Universitat de les Illes Balears organitza el cicle de seminaris El Canvi Climàtic i els Drets Humans: Eines legals d'anàlisi i acció social davant la crisi climàtica, que tindrà lloc del 21 d’abril al 26 de maig a Ca n’Oleo, a Palma.

El cicle acostarà als estudiants una reflexió crítica del vincle entre els drets humans i el canvi climàtic. Aquesta formació preveu els aspectes crucials per comprendre per què el canvi climàtic suposa el risc més gran per a la satisfacció dels drets humans i de quins mecanismes jurídics disposam per enfrontar-nos a aquesta tasca difícil. El claustre està compost per acadèmics i juristes de gran prestigi que abordaran aspectes clau com les migracions climàtiques, l’ecofeminisme, la responsabilitat empresarial, els litigis climàtics, la llibertat d'expressió o els moviments socials, entre d’altres.

El cicle s’inicia el divendres, 21 d’abril, amb el primer dels seminaris que l’integren. La sessió, que té el títol «Democràcia ambiental com a caixa d’eines per fer front a la crisi climàtica», la impartiran el doctor Marcos de Armenteras Cabot, professor ajudant doctor al Departament de Dret Públic de la Universitat de les Illes Balears, i el doctor Gastón Medici Colombo, investigador postdoctoral Juan de la Cierva a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.

El cicle es completarà amb altres sis seminaris:

  • 28 d’abril: «Drets humans i canvi climàtic. Vincles fonamentals i intervenció dels tribunals», a càrrec del doctor Pau de Vílchez Moragues, professor contractat doctor interí al Departament de Dret Públic, subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la UIB (LINCC-UIB) i president del Comitè d'Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic de les Illes Balears.
  • 5 de maig: «Desobediència civil i llibertat d’expressió: repressió del moviment per la justícia climàtica», a càrrec del doctor Marcos de Armenteras Cabot.
  • 12 de maig: «Drets humans, empreses i canvi climàtic: el panorama actual», a càrrec del doctor Antoni Pigrau i Solé, catedràtic de Dret Internacional Públic a la Universitat Rovira i Virgili.
  • 19 de maig: «La sostenibilitat insostenible: com el dret ambiental es construeix a partir de la pretensió de cancel·lar la història», a càrrec de Jordi Jaria i Manzano, professor agregat Serra Húnter de Dret Constitucional i Ambiental a la Universitat Rovira i Virgili.
  • 26 de maig: «Canvi climàtic i moviment internacional de persones: refugi, immigració i asil», a càrrec de la doctora Beatriz Felipe Pérez, sòcia cofundadora i investigadora de CICrA Justicia Ambiental, i la doctora Margalida Capellà Roig, professora titular d’universitat al Departament de Dret Públic i directora del Laboratori Interdisciplinari de Drets i Llibertats de les Illes Balears de la UIB.

Totes les sessions tindran lloc a Ca n’Oleo, de les 17 a les 19 hores.

El cicle l’organitzen el Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic (LINCC-UIB) i el Laboratori Interdisciplinari de Drets i Llibertats de les Illes Balears (LIDIB), amb el suport de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritats (OCDS) per mitjà de la XIX Convocatòria d'ajuts per a accions d'educació per a la transformació social – 2023. Hi col·laboren la Direcció General de Cooperació de la Conselleria d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears i Amnistia Internacional Mallorca.

 

Fecha del evento: 21/04/2023

Fecha de publicación: Wed Apr 19 14:18:00 CEST 2023