Dia Internacional Sense Tabac: en marxa una campanya per desnormalitzar el consum de tabac al campus

(Contenido en el idioma por defecto)

L’Associació Espanyola Contra el Càncer i la UIB senyalitzen el campus amb missatges de la campanya #RespiroLibre sense tabac 

La Universitat de les Illes Balears i l’Associació Espanyola Contra el Càncer han senyalat diferents àrees del campus amb missatges de la campanya de sensibilització #RespiroLibre que han posat en marxa per desnormalitzar el consum de tabac. Coincidint amb la celebració del Dia Internacional Sense Tabac, que es commemora el 31 de maig, el doctor José Reyes, president de l'Associació Espanyola contra el Càncer a Illes Balears, i el doctor Adrià Muntaner, vicerector de Campus i Universitat Saludable, han visitat els espais a l’aire lliure dels diferents edificis del campus on s’han col·locat els elements informatius —senyals octogonals i lones— de la campanya.

L’Associació Espanyola Contra el Càncer i la UIB formen part des del curs 2021 -22 del projecte Espais Sense Fum, que inclou la planificació, juntament amb altres membres de la Mesa del Tabac, d’actuacions per aconseguir d’una manera progressiva que els espais oberts de la Universitat siguin espais lliures del fum nociu del tabac. Actualment, s’han col·locat elements informatius a l’espai a l’aire lliure al voltant dels edificis Guillem Cifre de Colonya, Anselm Turmeda, Guillem Colom Casasnovas, Ramon Llull, Mateu Orfila i Rotger, Antoni Maria Alcover i Sureda, Gaspar Melchor de Jovellanos, Beatriu de Pinós, Son Lledó, l'edifici interdepartamental i al costat de l’estació de metro.

A principi del curs 2022-23 es van presentar les primeres iniciatives d’aquest projecte, com el disseny d’una enquesta per avaluar la situació actual del consum de tabac entre els membres de la comunitat universitària, els cursos de deshabituació tabàquica impartits pels professionals de l’associació i dirigits a qualsevol membre de la comunitat universitària, o la senyalització mitjançant adhesius dels espais oberts del campus d’ús públic lliures del fum nociu del tabac, d'acord amb la normativa actual.

Tots Contra el Càncer i en la lluita contra el tabac

Al món, un de cada dos homes i una de cada tres dones tindrà càncer al llarg de la seva vida. S'estima que hi haurà 21,6 milions de casos el 2030, dels quals més de 330.000 seran a Espanya. Al nostre país, actualment, una persona és diagnosticada de càncer cada dos minuts.

L'Associació Espanyola contra el Càncer es marca com a objectiu aconseguir el 70 per cent de supervivència el 2030, però per aconseguir-ho necessita la unitat d'entitats, administracions públiques, mitjans de comunicació, empreses, partits polítics… és a dir, tota la societat. Per això, neix Tots Contra el Càncer, una eina de mobilització social i una oportunitat magnífica per posar en marxa i vertebrar la col·laboració publicoprivada i dotar la lluita contra el càncer dels recursos que necessita.

Per aconseguir aquest objectiu, és necessària aquesta unió, i dotar dels recursos necessaris la investigació oncològica, incrementar i fomentar els programes de detecció precoç del càncer i garantir l'accés equitatiu a aquests programes; augmentar la prevenció en càncer, conscienciar la societat sobre els efectes nocius del tabac i els nous productes, treballar al costat de les administracions per aconseguir espais lliures de fum que protegeixin la societat i, especialment, els menors. Tot això, per aconseguir que l’any 2040 hi hagi una generació que no hagi fumat ni inhalat aquest fum. 

Fecha de publicación: 31/05/2023