Què tenen en comú el metavers, la ciberseguretat i la ludificació en l’ensenyament de la llengua? La digitalització creixent i l’ús de les noves tecnologies de la comunicació protagonitzen enguany l’oferta dels cursos d’estiu de la Universitat de les Illes Balears, organitzats pel Servei d’Activitats Culturals, el Programa d’Orientació i Transició a la Universitat (Port-UIB) i les diferents facultats i centres.
A la programació hi haurà també espai per aprofundir en temes com l’art, la cultura i el paisatge, les habilitats clau per a l’èxit, l’ús saludable de la veu a l’entorn professional o, de manera específica, la formació sobre el Dret estatunidenc i l’exercici de l’advocacia als Estats Units. L’oferta es completa amb la 25a edició de la Universitat d’Estiu d’Estudis de Gènere, sota el títol «Una aventura feminista». Els cursos van adreçats a estudiants de grau i postgrau de la UIB i al públic en general.
Una de les conseqüències de la pandèmia de covid ha estat l'augment de la digitalització en tots els processos, tant en empreses com en llars, que ha propiciat un increment de l'ús d'Internet, a través del teletreball, i ha disparat els hàbits en línia, com ara les videoconferències o la compra de béns i serveis. Per abordar les implicacions d’aquest fenomen, així com els avantatges i desavantatges que té, la Universitat de les Illes Balears ha organitzat els cursos següents:
Ciberseguretat i tecnologies emergents. L’augment de la digitalització ha servit per facilitar les coses als ciberdelinqüents i s'han intensificat els atacs de programaris de segrest (ransomware) a xarxes ICS (sistemes de control industrial), que han produït interrupcions greus del servei i perjudicis als usuaris. Aquests exemples posen de manifest la necessitat de propiciar la confiança digital en la societat interconnectada i de promoure la cultura de la ciberseguretat.
Competència lingüística i ludificació: el treball de la gramàtica a l’aula. En l’àmbit català i espanyol han sorgit diverses propostes per treballar la gramàtica a l’aula a partir de models alternatius als tradicionals, amb pràctiques que sovint impliquen la ludificació, que consisteix en l’ús d’elements i estratègies propis dels jocs en contextos que no són estrictament lúdics, gràcies a l’ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).
El Dret i els contractes davant el metavers, la intel·ligència artificial i la tecnologia. Aquest curs pretén explicar què és el metavers i quines implicacions legals té. També s'hi analitzen les criptomonedes i la fiscalitat que hi pot ser aplicable. D’aquesta manera s’intenta propiciar un acostament a l'ús de la intel·ligència artificial des de diferents perspectives legals.
Altres cursos d'estiu s’orienten a desenvolupar habilitats i competències transversals per a professionals:
Habilitats clau per a l'èxit: converteix-te en la teva millor versió. Els continguts del curs fan referència a la gestió del temps, l'entrevista de treball, la comunicació efectiva, el lideratge, la realització de presentacions efectives i la posada en pràctica d'aquest conjunt d'habilitats aplicant la intel·ligència emocional. L'objectiu del curs és equipar els participants amb un conjunt d'habilitats transversals i amb eines pràctiques perquè puguin fer front a situacions de treball i circumstàncies de la vida amb èxit i equilibri.
Ús saludable i eficient de la veu a l’entorn professional. La veu és un vehicle de comunicació entre les persones i un dels mitjans essencials per expressar i comunicar els coneixements, els pensaments i els sentiments propis. No obstant això, de ben petits ens han ensenyat a parlar però no a utilitzar bé la veu, motiu pel qual el perfil de les persones interessades en aquest curs pot ser molt divers, des de persones que poden descobrir aspectes nous perquè la seva comunicació sigui més eficient i saludable fins als professionals que tinguin problemes vocals.
En un àmbit més específic, la UIB ha organitzat diferents cursos i jornades temàtiques:
Els jardins: art, cultura i paisatge. Els jardins són espais de confluència entre l'art i la natura. Aquest curs té la voluntat de servir per a la reflexió i la divulgació dels coneixements acadèmics i tècnics, així com els resultats de la investigació científica sobre els jardins històrics. El tema s’aborda des d’una metodologia multidisciplinària, que resulta adequada a la interpretació dels jardins des de la seva dimensió cultural, artística i paisatgística.
Introducció al Dret estatunidenc i a l'exercici de l'advocacia als EUA. El curs és una introducció general al Dret estatunidenc i a l'exercici de l'advocacia en aquest país. També s’informarà els participants de les regles i dels requisits legals i, alhora, sobre l'exercici de l'advocacia als Estats Units.
Finalment, la UIB organitza la XXIII Universitat d’Estiu d’Estudis de Gènere: Una aventura feminista, que tindrà lloc del 12 al 15 de juliol. Tractarà de temes com l’educació, la pornografia, el patriarcat, l'impacte de l'homofòbia en la construcció de les masculinitats o les dificultats en la recepció jurídica de les demandes feministes, entre d’altres.
En paral·lel a aquesta oferta formativa, el Programa d’Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) ha organitzat un seguit de tallers, campus i jornades d’estiu destinats a públic infantil i juvenil amb la intenció d’estimular-ne l’interès pel coneixement. Podeu consultar les activitats d’estiu Seràs UIB, de PortUIB, en aquest enllaç.
Fecha de publicación: 31/05/2022