Com és la salut de les persones sense llar de Palma?

(Contenido en el idioma por defecto)

Un estudi de la UIB conclou que el col·lectiu es troba en exclusió social i vulnerabilitat extrema, una situació agreujada per la COVID-19 

El grup de recerca en Salut Global i Desenvolupament Humà Sostenible de la UIB, al qual pertany la investigadora Aina M. Yáñez Juan, professora de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, ha detectat que les persones sense llar es troben en una situació d’exclusió social i vulnerabilitat extrema, derivada de la falta de seguretat física, emocional, social i jurídica. Una situació que s’ha agreujat en el context de la COVID-19.

L’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) va identificar el 2019 un total de 225 persones sense llar a Mallorca. Els investigadors de la UIB han entrevistat 198 d’aquestes persones que es troben a Palma amb l’objectiu de conèixer i descriure la relació entre el sensellarisme i la salut.

Els resultats

L’estudi indica que la majoria dels enquestats no tenen ingressos econòmics, ja que més del 70% són desocupats i no reben cap prestació ni ajuda. De mitjana, els participants es troben en situació de sensellarisme des de fa més de tres anys.

La situació generada per la COVID-19 ha causat dificultats afegides a les persones sense llar, com l’accés a l’aigua potable, amb el tancament de les fonts públiques, o l’accés a banys. A més, els investigadors destaquen l’alta incidència de malalties en aquesta població. El 53% presenten alguna malaltia de salut mental, el 50% tenen alguna malaltia crònica i el 30,2% presenten malalties infeccioses.

La investigació també recull que les persones sense llar estan exposades a agressions. De fet, en el darrer any, més de la meitat han declarat algun tipus d’agressió, com robatoris, agressions físiques i verbals, extorsions i agressions sexuals. La majoria no han estat denunciades a la policia.

A la mostra, 49 persones pernoctaven a albergs, mentre que la resta ho feien a diferents llocs: el 40% al carrer (parcs, bancs o entrades d’habitatges i establiments), el 36% a infrahabitatges (barraques, garatges o habitatges ocupats o abandonats), l’11% a l’antiga presó de Palma i la resta en altres llocs, com vehicles.

El grup de recerca en Salut Global i DHS de la UIB ha dut a terme la investigació juntament amb la Creu Roja i Metges del Món – Illes Balears, i part del finançament ha anat a càrrec del Col·legi d’Infermeria de les Illes Balears.

Aquest projecte forma part de les 11 investigacions que han finançat l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (ODCS) de la UIB i la Conselleria d’Afers Socials i Esport en el marc de les convocatòries I i II de recerca d'impacte social aplicada al desenvolupament humà sostenible en el context de la COVID-19.

Fitxa del projecte

  • Títol: Personas sin hogar y salud, vulnerabilidad y riesgos durante la pandemia de COVID-19 (Estudio PSH-COVID).
  • Investigadora: Dra. Aina M. Yáñez Juan.
  • Facultat: Infermeria i Fisioteràpia, UIB. Grup de recerca en Salut Global i DHS.
  • Col·laboració: Metges del Món, Creu Roja, Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut).
  • Finançament: 13.100 €. 

Fecha del evento: 19/07/2022

Fecha de publicación: Tue Jul 19 10:15:00 CEST 2022