Col·laboració entre la Universitat de les Illes Balears i la Fundació Baleària

(Contenido en el idioma por defecto)

Les exposicions en les quals la Fundació Baleària i la UIB col·laboren tenen un caire cultural divulgatiu, però també social i sostenible. Posen esment en aspectes de la vida de les persones i de la natura que sovint s'ignoren i recalquen detalls menors de la quotidianitat que no deixen de ser importants. L'expressió artística, i en aquest cas les exposicions d'obres d'art, és una forma de donar suport a causes reivindicatives i solidàries a través de la mirada dels autors i una manifestació de la cultura dels diferents territoris de la Mediterrània.

La col·laboració entre la Universitat de les Illes Balears i la Fundació Baleària va començar el 2011 amb l’exposició Empelts a Es Polvorí, centre d’art de la Fundació Baleària, i ha donat lloc a un total d’onze exposicions amb més de 6.000 visitants, en les quals han participat més de 120 artistes, dels quals setanta són de les Illes Balears, i la resta, dels territoris de parla catalana, inclòs l'Alguer, i de l’Estat espanyol. La Fundació Baleària ha possibilitat les itineràncies de les exposicions, quasi totes comissariades pel senyor Antoni Torres, que s’han pogut veure a les Balears, a Catalunya i al País Valencià.
 
En el marc d’aquest projecte conjunt, la UIB va proposar L’art de l’Art de Ramon Llull, en commemoració dels 700 anys de la mort del filòsof i escriptor, 40 anys, quaranta poetes, XL artistes, en commemoració dels 40 anys i cinc segles de la UIB i, per acabar, L’art de la taula periòdica. Les dones i els seus elements, amb motiu de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics.
 
L’art de l’Art de Ramon Llull, que s’inaugurà a Sa Riera el 17 de juliol de 2015 i va itinerar fins al juliol de 2017, es va exposar en onze llocs diferents de les nostres illes, a Barcelona i a València. Destacam que el setembre de 2016 es va exposar a l’Estudi General Lul·lià en el marc del Simposi Internacional El Llegat de Ramon Llull.
 
40 anys, quaranta poetes, XL artistes es va inaugurar a l’edifici Sa Riera el 19 de març de 2018 i s’ha exposat en onze llocs diferents, fins al desembre de 2020. El catàleg és una bona mostra de la qualitat expositiva. Volem recalcar especialment l’exposició de juliol de 2018 a la Torre dels Ducs de Medinaceli (el Verger, Alacant) a la qual varen assistir els rectors i vicerectors de Cultura de la UIB i de la Universitat d’Alacant, la consellera de Cultura de les Illes Balears i el conseller de Cultura de la Comunitat Valenciana, el director general de Cultura de la Generalitat Valenciana, així com el president de Baleària, senyor Utor, i altres representants de la seva Fundació, el batlle i el tinent de batlle del Verger, els batlles de Dénia, Benissa i Ondara i altres representants institucionals. La inauguració es va acompanyar d’un concert del Cor de Dones de la UIB.
 
La tercera i darrera exposició que va proposar la UIB és L’art de la taula periòdica. Les dones i els seus elements, que es va inaugurar el 21 de setembre de 2019 al Centre de Cultura Sa Nostra, on assistiren més de 1.300 persones. La darrera itinerància ha tingut lloc, a través de l’Institut Menorquí d'Estudis, al Claustre del Carme de Maó, on ha estat exposada fins al 9 d'abril de 2021. El catàleg es vehiculà a través del Departament de Química de la nostra universitat.
 
La UIB ha col·laborat en altres exposicions, també de la mà de la Fundació Baleària, com Treballadores. Ants i el corresponent catàleg, a través del Servei d’Activitats Culturals. Es va inaugurar el 9 de març de 2020 a l’edifici Sa Riera, acte al qual assistiren la presidenta del Govern de les Illes Balears, la vicerectora de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries, el gerent de la Fundació Baleària i altres autoritats. En aquests moments és a Galícia, on s’ha inaugurat, el 30 d’abril, al Museu Man de Camelle. S’ha exposat al castell de Bellver, al mercat de l’Olivar, a les murades d’Eivissa i a Algaida.
 
D’Anantapur a Bellver passant per Camelle, que es va inaugurar al castell de Bellver el 5 de setembre de 2020, i també es va presentar el catàleg de l'exposició. La darrera itinerància va acabar l’11 de març de 2021 a Ca n’Oleo.
 
Baleàrics s’ha exposat del 7 de setembre al 6 d'octubre de 2020 a l’edifici Sa Riera, on ha finalitzat dos anys d'itineràncies pel Mediterrani.
 
Tancats, a l’edifici Sa Riera, va estar exposada del 10 de novembre al 2 de desembre de 2020.
 
Roncadors. Moixos es va exposar a l’edifici Sa Riera del 10 de desembre de 2020 a l’11 de gener de 2021 i ara és a Ca n’Oleo del 3 al 30 de maig de 2021.
 
I, finalment, Baleàrics músics es va exposar del 3 al 27 de març de 2021 a l’edifici Sa Riera.
 
Ben aviat s’inaugurarà Pol·linitzadors, el juny de 2021, al Centre de Cultura Sa Nostra, amb la participació de la UIB en el catàleg i, en acabar les itineràncies, està previst que s’exposin a l’edifici Sa Riera Els ODS (Objectius de desenvolupament sostenible) dels baleàrics i El nostre camp.
 
Però la Fundació Baleària i la UIB no només han col·laborat en la vessant artística sinó també en la científica, a través de la Fundació Universitat-Empresa, des de l’1 d’abril de 2019, en què varen subscriure un conveni de col·laboració per una durada de tres anys, pel que fa a projectes sobre la biodiversitat de les Illes Balears com ara Biodibal, COLIA (Contribució al Coneixement dels Lepidòpters Insulars i el seu Ús com a Indicadors de la Qualitat dels Hàbitats i el Canvi Global), CALIBAL i CALIBAL 2.0 (Ecologia del Cranc Blau Americà), PoBiMe (Porífers a la Reserva de Biosfera de Menorca: Diversitat i el seu paper com a indicadors de la qualitat de les masses d’aigua costaneres), en les estacions de recerca de totes les Illes.
 
Des del 25 de juliol de 2013 i fins a l’actualitat han col·laborat també amb l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats en diversos projectes pel que fa a l’estudi i el valor de preservar la posidònia, i pel que fa a l’impacte de l’escalfament global sobre poblacions d’aus marines i espècies marines comunes i altres d’invasores. I des de l’any 2019, han col·laborat amb el Departament de Biologia per a l’estudi de la composició i l’evolució de la fauna a Formentera, en especial, d’abelles i de papallones.
 
Finalment, segons les paraules del president de Baleària, Adolfo Utor, des de la Fundació Baleària, estan satisfets de les col·laboracions culturals i científiques que han tingut els darrers anys amb una institució tan important per a les Balears com la UIB. Les Illes Balears són ca seva i hi estan compromesos com a empresa responsable. Seguiran donant suport a la UIB per així construir junts una societat més culta i socialment responsable.
 
El rector, Llorenç Huguet, hi afegeix que la Universitat de les Illes Balears, a través de Baleària, ha contribuït a la cohesió cultural de les nostres illes mitjançant el retrobament d’artistes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. Al mateix temps, i a través de les dues institucions, s’han teixit lligams amb bona part de les terres de la Mediterrània occidental.  

Fecha de publicación: 17/05/2021