La iniciativa de l'Oficina d'Universitat Saludable i Sostenible ha estat guardonada per la Conselleria de Salut en el marc de la Gala de la Salut de les Illes Balears 2024.
El Pla de benestar psicològic de la Universitat de les Illes Balears ha estat guardonat per la Conselleria de Salut en la categoria de salut mental dels premis de la Gala de Salut de les Illes Balears 2024.
El guardó suposa un reconeixement a aquesta iniciativa del Vicerectorat de Campus i Universitat Saludable, que té com a objectiu promoure la salut mental i el benestar emocional de tota la comunitat universitària.
El guardó s'ha lliurat durant l’acte que ha tingut lloc el dimecres, 6 de novembre, al Palau de Congressos de Palma, i durant el qual s’han distingit els projectes i les iniciatives que desenvolupen professionals de la salut, associacions i institucions públiques i privades relacionades amb l’àmbit sanitari.
El Pla de benestar psicològic preveu la implementació de polítiques i serveis per atendre les necessitats de salut mental i el benestar emocional de tots els membres de la UIB, inclosos estudiants, personal docent, investigador i personal tècnic i de gestió d’administració i serveis.
Un servei per a tota la comunitat universitària
Actualment, la comunitat universitària ja té a la seva disposició l’Espai de Benestar Psicològic, un servei que depèn de l'Oficina d'Universitat Saludable i Sostenible (OUSIS), que té com a objectiu general oferir a la comunitat universitària assessorament psicològic i consulta conductual per promoure el benestar psicològic i millorar la gestió emocional i el benestar personal, sempre amb la garantia de màxima confidencialitat. Aquest servei, que és de franc, és atès o supervisat per psicòlegs generals sanitaris especialistes en salut mental amb ajut dels psicòlegs en formació del Màster en Psicologia General Sanitària de la UIB.
A més, el Pla preveu la realització de cursos i activitats de promoció de la salut emocional, la creació d'espais de relaxació (SerenaMent) i la formació en gestió de l'estrès i les emocions (tallers i formacions). Amb un enfocament integrador, s'han dissenyat actuacions que faciliten l'accés a recursos (Aula digital), informació i suport emocional (consultes individuals i tallers de grup), i activitats dirigides a incrementar el benestar general de la comunitat universitària.
Prevenció del suïcidi
El Pla també cerca establir sinergies amb entitats públiques i privades per potenciar-ne l’impacte, especialment amb la coordinadora autonòmica per a la Prevenció del Suïcidi de l'IB-Salut. Aquesta col·laboració permetrà desenvolupar estratègies i recursos complementaris per millorar la detecció i intervenció en casos de conducta suïcida. La creació del I Pla de prevenció i el I Protocol d'Actuació de la Conducta Suïcida i Postvenció és una de les iniciatives clau en aquest context, que proporciona un marc estructurat per identificar, intervenir i oferir suport a les persones en risc, així com estratègies de postvenció per als afectats per situacions de suïcidi.
Fecha de publicación: 07/11/2024