Tretze projectes empresarials aconsegueixen el suport científic de la UIB a través del Programa Innova UIB-Pimes

(Contenido en el idioma por defecto)

Les iniciatives han estat seleccionades per participar a l’Espai Accelera del programa de suport a la innovació i la transferència del coneixement per aconseguir la col·laboració científica de la Universitat de les Illes Balears 

El Programa Innova UIB-Pimes de suport a la innovació i la transferència del coneixement ha seleccionat 13 projectes per rebre la col·laboració científica d’investigadors de la UIB a través de l’Espai Accelera. Són projectes que rebran suport a través de dues modalitats: consultoria científica experta (5) i projectes d’R+D+I (8).

En el cas de les cinc iniciatives seleccionades en la modalitat de consultoria científica experta, són projectes innovadors dirigits a l’obtenció de nous productes o processos de producció o millores substancials dels ja existents que requereixen la col·laboració científica prèvia a l’execució del projecte d’R+D+I. Els projectes seleccionats rebran el suport dels investigadors de la UIB a través de l’elaboració d’estudis de l’estat de l’art d’una tecnologia determinada, així com la identificació i la resolució d’aspectes previs a la posada en marxa d’un projecte d’R+D+I, com poden ser els estudis de viabilitat tècnica o econòmica.

Els projectes seleccionats en aquesta modalitat són:

  • «Consultoria científica experta per a la detecció d’anomalies d’instal·lacions fotovoltaiques mitjançant intel·ligència artificial, presentat per Alcort Ingeniería y Asesoría, SL.
  • «Consultoría científica experta sobre extracción de información relevante en documentos de cadena de suministro con grandes modelos de lenguaje para crear registros precisos en blockchain», presentat per Defi Proxima, SL.
  • «Desarrollo de productos veganos basados en algas marinas», presentat per Quesería Menorquina, SL.
  • «Estudi sobre els beneficis del videojoc educatiu Archaeologist», presentat per Agrup Lab, SL.
  • «Assessorament per plataforma CO(r)E», presentat per Gestión de Riesgos Ambientales, SL (Preverisk).

Pel que fa a les vuit iniciatives seleccionades en la modalitat de projectes d’R+D+I, es tracta de projectes orientats al descobriment de nous coneixements i l’aplicació de resultats de la recerca o de qualsevol altre tipus de coneixement científic que tenen com a finalitat el disseny de noves aplicacions i la implementació de nous productes o serveis en el mercat o en els sistemes de producció, així com la millora tecnològica substancial de materials, productes, processos, sistemes i serveis ja existents i que requereixen activitats de recerca tecnològica, industrial i de desenvolupament experimental. Els projectes seleccionats en aquesta modalitat rebran el suport científic de la UIB a través de l’elaboració d’estudis i proves per a la fabricació de nous materials o productes, la creació de prototips no comercialitzables, la creació de projectes pilot, etc.

Els projectes seleccionats són els següents:

  • «Aplicaciones de Bioinformática para el Análisis del Microbioma Oral», presentat per TotIA, SL.
  • «Compostatge amb llana d’ovella mallorquina i aplicació a cultius; estudi comparatiu de les millores en la fisiologia vegetal i anàlisi bromatològica dels cultius de gramínia, lleguminosa i composta», presentat per Fil de Bosc.
  • «Art biomimètic en moviment i el metavers», presentat per New Digital Shoes Collection, SL.
  • «Optimització del tractament de l’alga negra en instal·lacions d’aigües recreatives turístiques de les Illes Baleares», presentat per Comercial Distribuidora Puig, SL.
  • «Valorización de subproductos de biorrefinería (ValSubBio)», presentat per Global EcoFuel Solutions.
  • «Películas biodegradables y comestibles como embalaje sostenible para uso alimentario», presentat per Joamar RG Inversions.
  • «Elaboración de leche de almendra instantánea obtenida de almendra de Mallorca», presentat per SCL Camp Mallorquí, SCL.
  • «CICERO: Desenvolupament d’un sistema de millora de la qualitat d’aigües portuàries», presentat per Garau Ingenieros, SLU.

Accelera: l’Espai d’Innova UIB-Pimes per donar suport a l’R+D de les pimes

Innova UIB-Pimes és el programa de suport a la innovació i la transferència del coneixement impulsat per la Universitat de les Illes Balears en col·laboració amb la Direcció General d’Innovació de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears i la Fundació Universitat-Empresa, MP (FUEIB). Aquest programa té com a objectiu general accelerar el paper de la UIB com a motor en la transició cap a l’economia del coneixement i convertir-la en nucli de l’ecosistema d’innovació.

Una de les eines del programa Innova UIB-Pimes és l’Espai Accelera, que s’adreça a les petites i mitjanes empreses de les Illes Balears per impulsar projectes d’R+D empresarial mitjançant la col·laboració amb la UIB. A través de l’Espai Accelera, les pimes amb projectes que impliquin productes, serveis o models de negoci innovadors reben consultoria científica experta o activitats d’R+D per part del personal investigador de la UIB.

A l’edició actual s’hi havien presentat 43 projectes, que han participat en sessions de treball de xarxa amb personal investigador de la UIB amb l'objectiu de trobar experts que tenen els coneixements i la disponibilitat per col·laborar en el seu projecte. Una vegada identificat l'equip investigador que podria dur a terme el projecte, aquest ha presentat una proposta de col·laboració amb l’empresa. Una comissió avaluadora ha valorat les propostes presentades per part de les pimes i les propostes de col·laboració per part de l'equip investigador i ha seleccionat els 13 projectes que gaudiran de consultoria científica experta o finançament per dur a terme activitats d'R+D per part d'investigadors de la UIB. 

Fecha del evento: 23/06/2023

Fecha de publicación: 23/06/2023