El premi Nobel, a la detecció de les ones gravitacionals, un projecte amb participació de la UIB

El Grup de Relativitat i Gravitació de la Universitat de les Illes Balears és l'únic grup de recerca d'Espanya que ha participat en les quatre deteccions d'ones gravitacionals a través de la Col·laboració Científica LIGO 

La detecció de les ones gravitacionals, en la qual ha participat el Grup de Relativitat i Gravitació de la Universitat de les Illes Balears, ha estat guardonada amb el premi Nobel de Física 2017.

La Reial Acadèmia Sueca de les Ciències ha guardonat els investigadors Rainer Wiess, Barry C. Barish i Kip S. Thorne, cofundadors del projecte LIGO, en el marc del qual es va produir la detecció per primera vegada de les ones gravitacionals el 14 de setembre de 2015. Des d'aleshores, s'han anunciat altres tres deteccions que confirmen aquest èxit científic.

El Grup de Relativitat i Gravitació (GRG) de la Universitat de les Illes Balears (UIB) és l'únic grup de recerca a Espanya que ha participat en les quatre deteccions d'ones gravitacionals a través de la Col·laboració Científica LIGO i GEO. La UIB participa en la Col·laboració Científica LIGO des de 2002, si bé la doctora Alícia Sintes, professora del Departament de Física, va ser un dels investigadors que varen intervenir en la posada en marxa d'aquest grup de científics l’any 1997. La doctora Sintes i el doctor Sascha Husa, també professor de la UIB i membre del GRG, formen part del Consell de LIGO.

La UIB felicita els guardonats i fa extensiva la felicitació a tots els membres de la Col·laboració Científica LIGO que han contribuït a aquesta fita científica.

La doctora Alícia Sintes està molt contenta que el premi Nobel de Física 2017 hagi reconegut la importància del descobriment de les ones gravitacionals, el qual ha marcat el començament d’una nova era en astronomia, i remarca la contribució de grups europeus, en particular els membres de la Col·laboració GEO, de la qual el GRG de la UIB també forma part.

Per la seva banda, el doctor Sascha Husa assenyala que la selecció dels tres guardonats destaca la importància del treball conjunt de físics teòrics i experimentals per aconseguir aquesta fita. Aquests han estat pioners tant en els desenvolupaments tecnològics com en el modelatge de les fonts i en el desenvolupament de tècniques d’anàlisi de dades.

Cal remarcar que el grup de la UIB ha contribuït de manera rellevant a la identificació de les quatre deteccions confirmades fins ara de col·lapses de forats negres binaris,

identificades com a GW150914, GW151226, GW170104 i GW170814.

Més informació

Notícies relacionades

 

Data de l'esdeveniment: 03/10/2017

Data de publicació: Tue Oct 03 11:48:00 CEST 2017

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies