Escuchar

Setze alumnes de secundària participaran en el projecte ESTALMAT d'estímul del talent matemàtic

(Contenido en el idioma por defecto)

Inauguració de la quarta edició d'ESTALMAT-Illes Balears 

Dia: dissabte, 5 d'octubre de 2019
Hora: 11 hores
Lloc: sala d'actes de l'edifici Gaspar Melchor de Jovellanos, campus universitari, Palma 

Tindrà lloc la inauguració de la quarta edició d'ESTALMAT-Illes Balears. Hi intervindran els coordinadors del programa, el doctor Sebastià Massanet i el doctor Daniel Ruiz; la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa del Govern de les Illes Balears, la senyora Amanda Fernández, i el Vicerector de Docència de la Universitat de les Illes Balears, el doctor Joan Frau.

La virtut de les matemàtiques

Tot seguit, Marta Macho Stadler, professora de la Universitat del País Basc-Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU) i doctora en Matemàtiques per la Universitat Claude Bernard de Lió (França), impartirà la lliçó inaugural «Sorpresas y desengaños: paradojas en matemáticas», que versarà sobre com les matemàtiques poden ser una eina útil per resoldre els problemes del nostre dia a dia. Mostrarà, alhora, les problemàtiques i situacions paradoxals que abunden en matemàtiques i a les quals s’han d’afrontar els investigadors i professors.

Interessada en la divulgació de la ciència, participa des de fa anys en diverses activitats en universitats, institucions científiques, centres culturals o d'ensenyament. Col·labora en diferents mitjans de comunicació, com el programa «La mecánica del caracol», de Ràdio Euskadi, o a la Xarxa de Científiques Comunicadores d'El Periódico, i és editora del blog Mujeres con Ciencia , de la Càtedra de Cultura Científica de la UPV/EHU.

El 2015 va rebre el premi Igualtat de la Universitat d'Alacant per les seves actuacions en defensa de la igualtat entre dones i homes, una de les medalles de la Reial Societat Matemàtica Espanyola per la seva tasca de divulgació, i el 2016 li varen concedir el premi Emakunde per les seves aportacions tant a l'Acadèmia com al progrés social.

ESTALMAT

ESTALMAT és un projecte de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals. A les Illes Balears, l’organitzen conjuntament la Universitat de les Illes Balears i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX.

L'objectiu d'ESTALMAT és detectar, orientar i estimular de manera continuada, al llarg de dos cursos, el talent matemàtic excepcional d’estudiants de dotze i tretze anys, sense desarrelar-los del seu entorn, mitjançant sessions que tindran lloc setmanalment. Per al bienni 2019-21 han estat seleccionats setze alumnes, que se sumen als quinze que ja varen ser seleccionats el curs passat per al bienni 2018-20. Tots ells han superat unes proves de selecció i participaran en un programa formatiu que té una durada de dos anys i amb el qual, mitjançant una metodologia d'aprenentatge actiu i lúdic, podran millorar la capacitat de raonament i resolució de problemes. 

ESTALMAT-Illes Balears és un projecte finançat pel Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i per la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca del Govern de les Illes Balears, entre altres entitats.

Logo ministeri

Fecha del evento: 05/10/2019

Fecha de publicación: 02/10/2019