Escuchar

Reconeixement a la trajectòria científica del doctor Andreu Palou Oliver

(Contenido en el idioma por defecto)

Ha estat guardonat amb el XXVI Premi Institut Danone a la Trajectòria Científica Dr. Carles Martí Hennenberg

Dia: dijous, 19 de desembre de 2019
Hora: 11.30 hores
Lloc: Reial Acadèmia Nacional de Medicina, c/ Arrieta, 12, Madrid

El doctor Andreu Palou Oliver, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de les Illes Balears, ha estat guardonat amb el XXVI Premi Institut Danone a la Trajectòria Científica Dr. Carles Martí Hennenberg, que atorga l'Institut Danone. Amb aquest premi es reconeix la trajectòria excel·lent del doctor Palou en l'àmbit de la nutrició. El guardó li serà lliurat el dijous 19 de desembre a la seu de la Reial Acadèmia Nacional de Medicina, a Madrid.

El doctor Andreu Palou (Palma, 1952) és catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la UIB des de 1988. És també el director del Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia (LBNB) de la UIB i l'investigador principal del grup de recerca en Nutrigenòmica i Obesitat del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa sobre Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) i de l'Institut Universitari d'Investigacions en Ciències de la Salut (IUNICS-IdISBA).

Ha estat el primer president del Comitè Científic de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (2003-2010); vicepresident del Panel Científic de Nutrició de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (2003-09) i del Comitè Científic de l'Alimentació Humana de la Comissió Europea (1997-2003). També és i ha estat membre del comitè científic assessor de diverses entitats públiques i privades en l'àmbit de l'alimentació, nacionals i internacionals.

És autor o coautor d'uns 400 articles originals d'investigació, la majoria en revistes de prestigi. Ha dirigit 40 tesis doctorals. També ha estat el director o investigador principal de més de 50 projectes o contractes de recerca i desenvolupament els darrers 15 anys, incloent la coordinació de diversos consorcis europeus. Destaca la coordinació del projecte europeu BIOCLAIMS (2010-15), finançat per la Unió Europea amb 6 milions d'euros, i altres projectes com IDEFICS (2006-12), I.Family (2013-16) o DIABAT (2012-15).

Ha rebut diversos premis rellevants, com el Premi Internacional Hipòcrates d'Investigació Mèdica sobre Nutrició Humana (Real Academia de Medicina d’Astúries, 2008); el Premi Internacional Alimentació i Salut (Universitat de Navarra, 2011); el Premi a la Trajectòria Científica de la Societat Espanyola per a l'Estudi de l'Obesitat (2011); i el XXIII Premi Dupont de la Ciència (2013).

El seu principal descobriment ha estat la funció de la leptina, una proteïna present a la llet materna (absent en llets substitutes de fórmula), que pot considerar-se un nutrient essencial en el nadó i durant la lactància. La ingesta (via oral) de leptina protegeix els lactants del desenvolupament en l'edat adulta d'obesitat i síndrome metabòlica. Aquest descobriment ha estat objecte de nombroses publicacions i motiu de diversos premis i patents, una de les quals ha estat estesa i transferida a Alimentòmica, SL, la primera empresa de base tecnològica que es va crear amb participació de la Universitat de les Illes Balears.

Fecha del evento: 19/12/2019

Fecha de publicación: 16/12/2019