Presentació de l'estudi «Mito y realidad del alquiler vacacional en las Islas Baleares»

Roda informativa
Dia: dimecres, 3 de maig de 2017
Hora: 11.30 hores
Lloc: Sala de Graus de Dret, edifici Gaspar M. de Jovellanos, campus universitari, Palma

Tindrà lloc la presentació als mitjans de l'estudi «Mito y realidad del alquiler vacacional en las Islas Baleares. Análisis y recomendaciones de política turística», a càrrec dels doctors José Luis Groizard i William Nilsson, professors del Departament d'Economia Aplicada de la UIB.

Presentació pública
Dia: dijous, 4 de maig de 2017
Hora: 18 hores
Lloc: Sala de Graus d'Economia, edifici Gaspar M. de Jovellanos, campus universitari, Palma

Tindrà lloc la presentació pública de l'estudi «Mito y realidad del alquiler vacacional en las Islas Baleares. Análisis y recomendaciones de política turística», a càrrec dels doctors José Luis Groizard i William Nilsson, professors del Departament d'Economia Aplicada de la UIB.

L'estudi planteja que les conseqüències negatives del lloguer vacacional (i d'Airbnb en particular) s'han exagerat  i documenta que el lloguer vacacional té un impacte molt limitat sobre la suposada saturació i sostenibilitat turística, els preus de venda i lloguer de l'habitatge, i l'oferta d'habitatge en lloguer de llarga temporada.

Així mateix, s'argumenta que el lloguer vacacional contribueix a aportar recursos a les famílies que majoritàriament no viuen professionalment del turisme i obtenen uns ingressos extra, de manera que es reparteixen els beneficis d'una manera més justa socialment i més equilibrada territorialment que el model tradicional basat en l'explotació d'hotels i altres establiments d'allotjament.

Per això, els investigadors plantegen que prohibir o restringir aquesta modalitat de lloguer suposa desaprofitar una gran oportunitat de lluitar contra els grans mals de l'economia balear: la baixa productivitat, l'estacionalitat i l'alta dependència del turisme de sol i platja.

Els investigadors assenyalen que ordenar el sector exigeix:

  • Neutralitat davant els diferents modes de negoci turístic sense afavorir els ja establerts i permetent que noves empreses i noves tecnologies puguin gaudir de les mateixes oportunitats que els agents que ja estan establerts en el mercat.
  • Corregir les externalitats negatives que genera aquesta activitat.
  • Exigir el pagament d'imposts.

En aquesta línia, asseguren que una societat que regula de manera restrictiva l'entrada de noves empreses i tecnologies està condemnada a empobrir-se. 

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 03/05/2017

Data de publicació: Fri Apr 28 13:57:00 CEST 2017

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies