Els investigadors de la UIB analitzen l'estat ecològic de quatre platges de Santa Eulària des Riu

El Grup d’Ecologia Interdisciplinària duu a terme un estudi preventiu de les algues i els cianobacteris que poden arribar a alterar la qualitat de les aigües 

Els investigadors del Grup d’Ecologia Interdisciplinària del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears analitzen l’estat ecològic de quatre platges de Santa Eulària des Riu, a Eivissa, amb l’objectiu de prevenir l’alteració de la qualitat de les aigües.

Aquest programa de vigilància es fa a les platges de Santa Eulària, es Riu, es Canar i Cala Llonga, i l’ha encarregat l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu, a través de la Regidoria de Medi Ambient i en el context de l’aplicació de l’Agenda 21 i els Sistemes de Gestió Ambiental ISO 14001 implantats a les platges.

L’Ajuntament de Santa Eulària des Riu és pioner en aquest tipus d’estudis entre els municipis costaners de l’arxipèlag Balear. L’objectiu és conèixer d’antuvi la presència d’espècies d’algues i cianobacteris que puguin generar proliferacions i discoloracions de la columna d’aigua de la zona de bany i alterar-ne la qualitat. I, en cas que aquestes es produeixin, analitzar quins en són els organismes responsables, les seves característiques biològiques i ecològiques, les possibles causes que han desencadenat el procés, i les conseqüències sobre el conjunt de l’ecosistema.

El treball té un valor afegit, perquè les anàlisis qualitatives de les mostres permetran elaborar un catàleg d’algues que servirà de referència per a futurs treballs sobre les zones de bany. 

En definitiva, es tracta de veure quines espècies de fitoplàncton tenen l’hàbitat en les condicions estivals de les platges, i quines n’alteren la qualitat i suposen una pertorbació per a les aigües cristal·lines que habitualment caracteritzen aquests ecosistemes.

Les investigacions s’han iniciat al mes de juliol i es perllongaran durant tot l’estiu. Els objectius que es pretén assolir estan en la línia dels proposats per la Directiva Marc de l’Aigua de la Unió Europea i la Llei de protecció del medi marí de l’Estat espanyol, i se centren en el seguiment de les comunitats de fitoplàncton com a indicadores de l’estat ecològic de l’aigua.

Es tracta d’un treball de caire preventiu que en cap cas substitueix les anàlisis rutinàries sobre la qualitat microbiològica de les platges, sinó que les complementa. 

Documents relacionats

Data de publicació: Tue Jul 30 10:05:00 CEST 2013

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies