Els doctors Alícia Sintes i Sascha Husa, Ciutadans Europeus de l'Any

L'associació Ciutadans Europeus de les Balears ha reconegut la seva trajectòria investigadora 

La doctora Alícia Sintes i el doctor Sascha Husa, professors del Departament de Física i investigadors del Grup de Relativitat i Gravitació de la Universitat de les Illes Balears, han estats guardonats amb el premi Ciutadans Europeus de l'Any per l'associació Ciutadans Europeus de les Balears en reconeixement a la seva trajectòria investigadora. El guardó els va ser lliurat el dissabte 13 de maig de 2017 a Palma.

Alícia Sintes

La doctora Alícia Sintes és la investigadora que lidera la participació del Grup de Relativitat i Gravitació (GRG) de la UIB en la col·laboració científica internacional LIGO, en el marc de la qual es va fer la primera detecció de les ones gravitacionals el 14 de setembre de 2015. El GRG és l'únic grup de recerca a Espanya que va participar en aquesta fita.

La doctora Sintes és professora titular a l'àrea de Física Teòrica, és secretària de la comissió acadèmica del Doctorat en Física de la UIB, secretària de l'Institut Universitari d'Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3) i investigadora de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya. Doctora en Física per la UIB, va ser becària Marie Curie i investigadora a l'Institut Max Planck für Gravitationsphysik d'Alemanya. La seva recerca es desenvolupa en el camp de l'astronomia de les ones gravitacionals. És experta en la posada a punt de detectors interferomètrics i en l'estudi i la recerca d'estels de neutrons i sistemes binaris dels forats negres.

Ha realitzat estades a Estats Units, Canadà, Regne Unit, Alemanya, Àustria, Itàlia i Portugal, i col·labora científicament amb LIGO i GEO, dels quals és membre des de 1997 i també és membre del Comitè Executiu de LIGO des de 2002; ha participat com a col·laboradora en la missió espacial LISA i en el disseny de futurs detectors tipus Einstein Telescope. Actualment copresideix un dels quatre grups de treball per a l'anàlisi de dades de les col·laboracions LIGO-Virgo.

Alícia Sintes ha estat assessora científica de l'Agència Espacial Europea i membre del grup G8 de la Xarxa d'Infraestructures d'Astronomia en el període 2007-2010. Ha estat també vocal de la Societat Espanyola de Gravitació i Relativitat entre 2003 i 2007, i actualment és membre del Nominating Committee de la ISGRG. Té més de cent noranta publicacions científiques en revistes de gran prestigi i és autora de molts capítols de llibres. Té més de 17.000 cites i el seu índex H d'impacte de la productivitat investigadora és de 76. Ha dirigit tres tesis doctorals, quatre tesis de màster, dos projectes de final de carrera, dos treballs de final de grau i un Diplomarbeit de la Universitat d'Hamburg.

Sascha Husa

El doctor Sascha Husa és professor contractat doctor de la Universitat de les Illes Balears, membre del grup de Relativitat i Gravitació, al seu torn és investigador de l'IAC3, de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya i també està associat al Centre Internacional de Ciències Teòriques de Bangalore, Índia. Juntament amb Alícia Sintes dirigeix diversos projectes de recerca.

El doctor Husa és expert en relativitat numèrica, forats negres i la fenomenologia de les ones gravitacionals, en particular en el modelatge de fonts d'ones gravitacionals usant computació d'alt rendiment. També és  membre del Consell de la col·laboració científica LIGO. Doctor en Física per la Universitat de Viena (Àustria) el 1998, va rebre l'habilitació en Física Teòrica de la Universitat de Jena (Alemanya) el 2006. Ha treballat com a investigador a la Universitat de Viena (1998), la Universitat de Pittsburgh (1998-2000); l'Institut Max-Planck de Física Gravitacional (2000-2005 i 2007-2008) i la Universitat de Jena (2005-2007). Les contribucions de Husa a la relativitat numèrica van des dels seus fonaments matemàtics fins a la física de forats negres binaris i la interfície per a l'anàlisi de dades d'ones gravitacionals. És coautor de més de 100 publicacions científiques, té més de 15.000 cites i un factor H de 66.

Ha fet estades de recerca en diversos centres, entre els quals s'inclouen l'Albert Einstein Institute a Potsdam, el KITP Santa Barbara, la Universitat de Cardiff i l'ICTS Bangalore. Husa ha estat membre de projectes de recerca finançats competitivament a Àustria, Alemanya, Estats Units, Espanya i per la Unió Europea. Des de 2006 Husa ha fet diverses conferències per invitació en congressos i escoles internacionals i ha organitzat una sèrie de congressos, dels quals destaquen la reunió Anàlisi de Dades i Relativitat Numèrica de 2013 a Mallorca, el programa ampliat Dinàmica de la Relativitat General a l'Institut Internacional de Física Matemàtica Erwin Schrödinger a Viena el 2011 i 2012,  la primera Trobada Ibèrica d'Ones Gravitacionals el 2011, les Trobades Relativistes Espanyoles el 2015 i diverses edicions de la International Max Planck Research School on Gravitational Waves a Mallorca. 

Data de publicació: Mon May 15 12:44:00 CEST 2017

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies