Escuchar

La Universitat de València acull la presentació de Kitab tarih Mayurqa, crònica àrab de la conquesta de Mallorca, d'Edicions UIB

(Contenido en el idioma por defecto)

Dia: dijous, 18 de juny de 2009
Hora: 20 hores
Lloc: Aula Magna,
c/ de la Universitat, 2, València

Tindrà lloc la presentació del llibre Kitab tarih Mayurqa, d’Ibn ‘Amira Al-Mahzumi, crònica àrab de la conquesta de Mallorca, d’Edicions UIB.

Hi intervindran el doctor Antoni Furió, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de València; el doctor Antoni Bernat, director d’Edicions UIB i el doctor Guillem Rosselló, traductor del llibre.

Kitab ta’rih Mayurqa. Crònica àrab de la conquesta de Mallorca

“Fins al dia d’avui les notícies sobre la conquesta catalanoaragonesa de Mallorca provenien, a excepció d’alguns fragments aïllats, dels guanyadors. Aquest llibre, però, vol pal•liar una enorme llacuna. El seu autor, Ibn Amira al-Mahzumi (1186-1269), conta de manera detallada aquell desastre des del punt de vista musulmà: els vençuts. El manuscrit àrab, sols conegut per referències llunyanes, va ser localitzat en una biblioteca particular de Tindouf. Muhammad ben Ma’mar en va fer la primera transcripció, anotació i edició i, a partir d'aquest meritori treball, els professors Guillem Rosselló Bordoy i Nicolau Roser Nebot el varen traduir al català, afegint-hi també estudis propis i anotacions complementàries. Oferim, doncs, la primera traducció d'un text que completa de manera imprescindible la nostra visió de la història de Mallorca devers el 1229, i uns materials historiogràfics que han de servir per reavaluar els últims anys de la dominació musulmana a les Balears i el procés de la conquesta cristiana”.

Fecha de publicación: 18/06/2009