Escuchar

La UIB celebra l'Any Internacional de la Taula Periòdica

(Contenido en el idioma por defecto)

El Departament de Química, el Col·legi Oficial de Químics de les Illes Balears i l'Associació de Químics de les Illes Balears organitzen un ampli programa d'activitats per commemorar el 150 aniversari del descobriment del sistema periòdic 

Presentació
Dia: dilluns, 20 de maig de 2019
Hora: 19.30 hores
Lloc: Ca n'Oleo, carrer de l'Almudaina, 4, Palma 

La Universitat de les Illes Balears se suma a l'Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics amb un programa d'activitats que es desplegarà de maig a desembre i que han dissenyat conjuntament el Departament de Química de la UIB, el Col·legi Oficial de Químics de les Illes Balears i l'Associació de Químics de les Illes Balears.

La presentació de les activitats tindrà lloc el dilluns 20 de maig a les 19.30 a Ca n'Oleo. Hi intervindran el Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet; el vicerector de Docència, doctor Joan Frau; el conseller d'Educació i Universitat, doctor Martí March, i la vicepresidenta i consellera d'Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears, senyora Bel Busquets.  

Tot seguit, el doctor Bernardo Herradón García, investigador científic de l'Institut de Química Orgànica General (IQOG) del CSIC (Madrid), impartirà la conferència «Aspectes científics, artístics i literaris al voltant de la taula periòdica dels elements químics». 

Programa d'activitats

La commemoració va començar a l’abril amb el concurs d'il·lustració de l'obra gràfica que es lliurarà als titulats del curs 2018-19. La guanyadora va ser la jove artista esporlerina Maria Puerto Fullana, amb l'obra Taula d'elements.

Al juny es durà a terme la campanya divulgativa «Tot és química», amb la qual es pretén donar a conèixer el paper que té la química en la recerca de solucions per a reptes mundials en àmbits tan diversos com ara el medi ambient, l’energia, l’alimentació o la salut.

Després de les vacances d'estiu, la campanya es reprendrà amb la conferència «La taula periòdica: una història personal de ciència i vida», que pronunciarà el doctor José Manuel López Nicolás, de la Universitat de Múrcia. Serà el 9 de setembre, a les 12.30 hores, a la sala d'actes de Son Lledó.

Del 21 de setembre al 18 d'octubre, el Centre de Cultura de Palma acollirà l'exposició «L’art de la taula: taula periòdica, les dones i els seus elements». L’exposició conjuga l’art i la ciència per destacar el paper integrador de la taula periòdica, ja que recull tots els elements químics i els ordena segons les seves propietats, tant els naturals, que s’originen a l’Univers, com els artificials. Així mateix, recordarà i farà incís en el treball de les dones que han contribuït al desenvolupament de la taula periòdica.  

El 27 de setembre tindrà lloc la taula rodona «Dones darrere la taula periòdica. Les dones químiques d’ahir i d’avui enfront dels reptes professionals», en la qual participaran Josefa Donoso, Dolores Mateo, Mercè Ràfols i Laura Mariño. Serà a les 19.30 hores, a Ca n'Oleo.

El 7 d’octubre, el doctor Claudi Mans i Teixidó, professor emèrit jubilat d'Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona, impartirà la conferència «Taules periòdiques insòlites». Serà a les 19.30 hores, a Ca n'Oleo.

D’octubre a desembre es repartirà el joc de cartes GeniusUp!, edició especial de Química, que ha coordinat el doctor Francisco José Perales, cap de la Unitat de Gràfics i Visió per Ordinador de la UIB.

En aquest mateix període, la campanya divulgativa «Tot és química» arribarà a les escoles de les Illes Balears.

El mes de novembre també es faran diverses activitats en el marc de la Setmana de la Ciència.

Totes aquestes activitats tenen el suport del Vicerectorat de Campus Digital i Transmèdia, el Vicerectorat de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries, la Facultat de Ciències, la Unitat de Gràfics i Visió per Ordinador de la UIB, la Vicepresidència i Conselleria de d'Innovació, Recerca i Turisme, i la Conselleria d'Educació i Universitat del Govern de les Illes Balears.

150 anys de la taula periòdica

L'Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) ha proclamat el 2019 Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics (IYPT 2019), amb el propòsit de celebrar la gènesi i el desenvolupament de la taula periòdica des del descobriment del sistema periòdic per part de Dmitri Mendeléiev, ara fa cent cinquanta anys. Així mateix, es pretén donar a conèixer el paper de la química en la recerca de solucions per a reptes mundials, com ara el desenvolupament sostenible, el futur d’una energia neta, l’alimentació o la salut. 

Fecha del evento: 20/05/2019

Fecha de publicación: 16/05/2019