Escuchar

La Càtedra de la Mar Iberostar atorga deu beques a alumnes i joves investigadors

(Contenido en el idioma por defecto)

La Càtedra es va crear l’any 2018 a partir d’un conveni entre la UIB i el grup Iberostar per fomentar la recerca i la formació d'investigadors en l'àmbit del medi marí 

La Càtedra de la Mar Iberostar Universitat de les Illes Balears ha atorgat per primera vegada deu beques a alumnes i joves investigadors de la Universitat de les Illes Balears per a la recerca, conservació i gestió del medi marí, en el marc de les tres línies d'acció d'Ona de Canvi, una iniciativa d'Iberostar que té com a objectiu millorar la salut costanera, promoure el consum responsable de peix, i reduir l'impacte del plàstic d'un sol ús en aquest medi. L’acte ha estat presidit pel Rector de la UIB, el doctor Llorenç Huguet, i la vicepresidenta del Grup Iberostar, Glòria Fluxà.

Els guanyadors escollits pel comitè per a la selecció de les beques Càtedra de la Mar Iberostar són els següents:

Beques als treballs de fi de grau (TFG), dotades amb 1.500 euros cada una:

  • Aurora Rayo Aguilar: Respuesta de Posidonia oceánica a la fertilización experimental de hierro y fósforo en Ses Salines, Mallorca (TFG, grau de Biologia).
  • Francesca Ferragut Perelló: Detecció de la dispersió de foraminífers bentònics mitjançant l'anàlisi del contingut estomacal de peixos demersals (TFG, grau de Biologia).

Beques als treballs de fi de màster (TFM), dotades amb 1.500 euros cada una:

  • Joaquim Tomás Ferrer: Reproductive biology of the striped red mullet, Mullus surmuletus, and implications for its management.
  • Maria Febrer Serra: Fundamentos para la mejora del proceso de recuperación de tortuga boba (Caretta caretta) en un Centro de Recuperación de Fauna Marina y la gestión de poblaciones silvestres.
  • Albert Fuster Prohens: Estudio de las biocenosis de foraminíferos de los altos submarinos muestreados en la campaña MEDWAVES (MEDiterranean out flow WAter and Vulnerable EcosystemS).

Beques de doctorat, dotades amb 4.000 euros cada una:

  • Daniel Ottmann Riera: tesi sobre relacions tròfiques entre la tonyina (Thunnus thynnus) i el grumer Pelagia noctiluca. Farà l’estada a l’Institut de Ciències Marines d’Andalucia (ICMAN) i presentarà els resultats de la investigació al Congrés International Jellyfish Blooms Symposium, de Sudàfrica.
  • Víctor Fernández Juárez: tesi Respuesta de los microorganismos asociados a Posidonia oceànica a los factores ambientales y biológicos, con especial enfoque a los fijadores de nitrogeno. Farà l’estada a la Universitat d’Antofagasta (UA), a Xile.

Beques a projectes de recerca, dotades amb 10.000 euros cada una:

  • Xavier Capó Fiol: Avaluació per mitjà de biomarcadors dels efectes dels emissaris marins i la hipersalinització de l’aigua sobre Posidonia oceanica.
  • Ismael Hernández Carrasco. Análisis lagrangiano de las estructuras recurrentes de transporte y acumulación de microplásticos en el mar balear (ALERTA).
  • Samuel Pinya Fernández: CALIBAL. Estudi del procés de colonització del cranc blau americà (Callinectes sapidus) a les illes Balears. Impactes sobre les comunitats bentòniques i els espais naturals protegits.

Gràcies a aquesta convocatòria, els guanyadors de les beques per a treballs de fi de grau (TFG) i màster (TFM), a més del premi en metàl·lic, ara tenen l’oportunitat de donar a conèixer el resultat de la seva investigació. Així mateix, els dos estudiants de doctorat faran estades de mobilitat a centres de recerca per completar els seus projectes relacionats amb el medi marí.

El comitè de selecció estava format pel vicerector d'Innovació i Relacions Institucionals de la UIB, doctor Jordi Llabrés; el director de la Càtedra de la Mar Iberostar, doctor Guillem Mateu; la directora de Sostenibilitat d’Iberostar, senyora Soraya Romero; el director de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), doctor Jorge Terrados; el director del Centre Oceanogràfic de les Illes Balears, de l'Institut Espanyol d’Oceanografia (COB-IEO), doctor Antoni Quetglas, i la directora del Laboratori d’Investigacions Marines i Agricultura (LIMIA), doctora Elena Pastor.

El jurat ha assenyalat que els treballs presentats en totes les categories destaquen per la seva gran qualitat. De fet, els premis per a joves que han acabat el treball de fi de màster en principi havien de ser dos, però finalment en va triar tres que sobresortien per la seva excel·lència.

Càtedra de la Mar Iberostar

La Càtedra de la Mar Iberostar Universitat de les Illes Balears té com a objectiu fomentar la formació en la investigació, la gestió i la conservació del medi marí. També s’ha marcat com a objectiu donar un impuls a la recerca en aquest mateix àmbit i la transferència del coneixement dels mars i oceans mitjançant diverses accions de comunicació. Aquesta iniciativa es va posar en marxa l'any 2018 mitjançant un conveni entre la Universitat de les Illes Balears i el grup Iberostar. 

Fecha de publicación: 10/10/2019