Jornades d'homenatge a Joan Mascaró i Fornés

Commemoració del 120 aniversari del naixement d'un dels intel·lectuals mallorquins més importants del segle XX   

Inauguració
Dia: divendres, 15 de desembre de 2017
Hora: 10 hores
Lloc: Arxiu del Regne de Mallorca, c/ de Ramon Llull, 3, Palma 

Tindrà lloc la inauguració de les Jornades d'Homenatge a Joan Mascaró i Fornés (1897-2017) amb motiu del 120 aniversari del seu naixement. Hi intervindran el Rector de la Universitat de les Illes Balears, doctor Llorenç Huguet; el batlle de Santa Margalida, senyor Joan Monjo; i els coordinadors de les jornades, doctor Gonçal López Nadal i senyor Antoni Mas. Tot seguit, el senyor Jordi Griera i Roig, director de la Fundació INEVAL, impartirà el parlament inaugural.

Les jornades es faran el divendres 15 de desembre a l'Arxiu del Regne de Mallorca i el dissabte 16 a Santa Margalida, i inclouen un programa d'activitats diverses amb l'objectiu de retre homenatge a la figura del filòleg i orientalista Joan Mascaró i Fornés, un dels intel·lectuals mallorquins més importants del segle XX.

Les jornades les organitzen conjuntament la Universitat de les Illes Balears, l'Ajuntament de Santa Margalida i la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears.

Biografia

Joan Mascaró i Fornés (Santa Margalida, 1897 - Coberton, Cambridge, 1987) va estudiar a l’Escola Superior de Comerç de Palma (1915), i fou secretari del Consolat britànic de Palma. A proposta del financer Joan March Ordinas, acompanyà el seu fill Joan March Servera a estudiar a l’estranger. A Cambridge (Anglaterra) es llicencià en llengües modernes i orientals. S’especialitzà en sànscrit i en pali.

El 1930 fou lector d’Oxford (Anglaterra) i, el 1931-32, vicerector del Parameshavara College at Jaffna (Sri Lanka). El 1933 s’instal·là a Barcelona, on va ser professor d’anglès a l’Institut Escola de la Generalitat de Catalunya i professor de sànscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona.

El 1936, quan s’inicià la Guerra Civil, es trobava a Mallorca. L’octubre d’aquell mateix any, s’exilià voluntàriament i s’establí a Cambridge, on fou professor d’anglès a la Universitat. Col·laborà en el Bulletin of Spanish Studies. El 1947 fou mantenidor dels Jocs Florals de Llengua Catalana celebrats a Westminster (Londres).

El 1935 va publicar a La Nostra Terra la traducció del sànscrit al català del capítol XI del Bhagavad-Gita (‘El poema del Senyor’), episodi del poema èpic Mahabharata (‘Gran lluita dels Bharata’), del segle VI. Va traduir del sànscrit a l’anglès els textos misticoreligiosos hinduistes Upanishads (1938, reeditats el 1965) i el Bhagavad-Gita (1962). El 1973 va publicar la traducció del pali a l’anglès del Dhammapada. Aquestes traduccions també tenien versions en castellà editades a Mèxic. El 1982 aparegué la versió catalana de la seva traducció del Dhammapada, a cura de Joaquim Torres i, el 1983, es publicà la del Bhagavad-Gita, feta per Elisabet Abeyà. També va seleccionar poemes de John Keats (1954) i de Lamps of Fire, un recull de 330 fragments de textos religiosos o espirituals de diverses cultures (1958). D’aquesta obra, se n’ha fet una versió en català, Llànties de foc (1986), a cura d’Elisabet Abeyà, amb un pròleg de Francesc de Borja Moll.

Les seves obres han influït, sobretot als països de parla anglesa, en l’augment de l’interès per la mística oriental. El 1983 fou nomenat doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears i, el 1985, fill il·lustre de Santa Margalida. La biblioteca municipal d’aquesta vila duu el seu nom. L’Ajuntament de Santa Margalida li dedicà un carrer a Can Picafort. Joan Maimó Vadell en publicà la biografia Joan Mascaró i Fornés. Els múltiples espais de la saviesa (1990). 

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 15/12/2017

Data de publicació: Thu Dec 14 12:34:00 CET 2017

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies