«Jellytoring»: monitoratge de grumers en temps real basat en la detecció d'objectes mitjançant aprenentatge profund

El sistema, desenvolupat pel grup de Sistemes, Robòtica i Visió de la UIB i l’IMEDEA (CSIC-UIB), permet detectar i quantificar automàticament la presència de grumers

Investigadors del grup de Sistemes, Robòtica i Visió (SRV) de la Universitat de les Illes Balears i de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) han desenvolupat un sistema denominat Jellytoring, basat en aprenentatge profund (deep learning) i que detecta i quantifica automàticament la presència de diferents espècies de grumers durant llargs períodes de temps. L'estudi acaba de ser publicat a la revista Sensors.

La composició i distribució de les espècies marines ha canviat durant les últimes dècades a causa de múltiples pressions antropogèniques. Monitorar de manera rendible aquests canvis és molt rellevant per avaluar l'estat ambiental i l'efectivitat de les mesures de maneig.

Concretament, hi ha estudis recents que assenyalen un augment de les poblacions de grumers arreu del món, la qual cosa afecta negativament diversos sectors marins, com ara la pesca comercial o la indústria del turisme. Els esforços de monitoratge mitjançant l'ús d'observacions de vídeo sota l'aigua que s’han fet fins ara solien ser llargs i costosos perquè les dades havien de ser processades per persones.

Jellytoring té un rendiment excel·lent (de fins al 95 per cent) en les tasques de detecció i quantificació de grumers, ja que en compta correctament el nombre i n’identifica la classe en una seqüència de vídeo processada en temps real fins a un 93.8 per cent de la durada.

Els resultats d'aquest estudi pretenen encoratjar i proporcionar els mitjans per monitorar grumers d'una manera eficient, així com desenvolupar un sistema d'alerta primerenca que proporcioni informació molt valuosa per a biòlegs marins que contribueixi a reduir l’impacte que tenen els grumers en els humans.

Atès que la idea és crear una aplicació global, els investigadors estan interessats a rebre vídeos de grumers. Podeu contactar-hi a través de l’adreça de correu electrònic següent: <jellytoring@gmail.com>.

Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Referència bibliogràfica

Miguel Martín-Abadal, Ana Ruiz-Frau, Hilmar Hinz& Yolanda Gonzalez-Cid. «Jellytoring: Real-Time Jellyfish Monitoring Based on Deep Learning Object Detection». Sensors 2020, 20(6). Març de 2020. <https://doi.org/10.3390/s20061708>.

Data de publicació: Wed Mar 25 14:18:00 CET 2020

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies