Impressió en 3D al servei de les anàlisis químiques

Un equip d'investigadors de la UIB i la Universitat de Varsòvia desenvolupen una nova metodologia automatitzada per al disseny de nous prototips de microxip que simplifiquen les anàlisis de mostres biològiques i ambientals 

La impressió en tres dimensions s'ha estès en àmbits molt diversos perquè permet crear dispositius de manera més ràpida, més barata i més senzilla. El món de la recerca no n'ha quedat al marge, i els laboratoris de química, tampoc.

Recentment, un equip d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears i de la Universitat de Varsòvia (Polònia) han desenvolupat una nova metodologia automatizada, anomenada 3D-microFIA, que aprofita les tecnologies d'impressió en tres dimensions per dissenyar nous prototips de microxips versàtils que permeten simplificar i accelerar les anàlisis de mostres ambientals i biològiques, com poden ser les mostres de sòls o de sèrum sanguini.

Aquesta metodologia, a més de permetre fer operacions bàsiques de laboratori d’una manera completament automatitzada, també abarateix de manera notable les despeses associades a la fabricació del microxip. En el cas del prototip dissenyat pels investigadors de la UIB, el cost és de menys d'onze euros, enfront dels 4.000 euros que poden costar altres microxips comercials.

L'estudi dels investigadors del grup de recerca en Anàlisi per injecció en flux i anàlisi de traces (FI-TRACE) de la Universitat de les Illes Balears i de la Universitat de Varsòvia s'ha publicat a la revista científica Analytical Chemistry, la de més impacte en l'àrea de coneixement de la Química Analítica general.

Manel Miró, investigador principal del grup FI-TRACE, destaca que «la impressió en tres dimensions és una revolució en el laboratori químic a tot el món, i, gràcies a la metodologia que proposam, es poden dissenyar models de microxips i altres plataformes i dispositius per a anàlisis (bio)químiques que es poden imprimir exactament igual a qualsevol lloc del món i a un cost molt més baix que els obtinguts per altres tecnologies de fabricació no additiva».

Referència bibliogràfica

Cocovi-Solberg, David J., Rosende, María, Michalec, Michal, i Miró, Manuel. 3D Printing: The Second Dawn of Lab-On-Valve Fluidic Platforms for Automatic (Bio)Chemical Assays. A Analytical Chemistry, 2019, 91(1), 1140-1149. doi: 10.1021/acs.analchem.8b04900. 

Data de publicació: Tue Feb 05 10:18:00 CET 2019

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies