Escuchar

Homenatge a les 10 rectores de les universitats públiques a la UNED

(Contenido en el idioma por defecto)

L'any 1218 es fundà la primera universitat a Espanya, a Salamanca. Quasi 800 anys després, només 10 dones han accedit al càrrec de rectora. Dimarts, 23 de setembre, a Madrid, la UNED ha retut un homenatge a les 10 rectores de les universitats públiques espanyoles, entre les quals hi havia la Rectora de la Universitat de les Illes Balears, Montserrat Casas.

Les homenatjades varen ser: Adelaida de la Calle Martín, de la Universitat de Màlaga; Anna M. Geli de Ciurana, de la Universitat de Girona; M. Araceli Macià Antón, de la UNED; Carmen Ortiz Lallana, de la Universitat de La Rioja; Elisa Pérez Vera, de la UNED; Josefina Gómez de Mendoza, de la Universitat Autònoma de Madrid; Marisa Tejedor Salguero, de la Universitat de La Laguna; Montserrat Casas Ametller, de la Universitat de les Illes Balears; Rosa M. Virós Galtier, de la Universitat Pompeu Fabra; Rosario Valpuesta Fernández, de la Universitat Pablo Olavide.

Durant l'acte, presidit pel rector de la UNED, Juan Antonio Gimeno Ullastres, i la vicepresidenta del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, i conduït pel periodista Iñaki Gabilondo, els presents varen conèixer la història i les anècdotes de la vida de les homenatjades, que il·lustraven l'evolució de la dona en la Universitat.

Un dels moments més emotius va ser el lliurament del bastó de comandament, símbol del poder intel·lectual, que varen efectuar els membres de la taula: el rector, la vicepresidenta del Govern, la ministra d'Igualtat, Bibiana Aído; la presidenta del Tribunal Constitucional, María Emilia Cases Baamonde; el president del Consell Social de la UNED i de Telefònica, César Alierta Izuel, i el vicepresident de la Conferència de Rectors (CRUE) i rector de la Universitat de Cantàbria, Federico Gutiérrez Solana.

En el decurs de l'acte es va emetre el vídeo Pioneres del saber editat pel CEMAV, que recollia les semblances de les 10 rectores i una breu història de l'evolució de les dones en l'accés a la formació.

L'homenatge va ser per a 10 rectores, de les quals actualment només n'hi ha tres en el càrrec, enfront de quaranta-cinc rectors.

Documentos relacionados

Fecha de publicación: 24/09/2008