El LINCC proposa avançar en la descarbonització per pal·liar l'escalfament global

Reacció del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic al nou informe publicat per l’IPCC sobre els impactes d’un escalfament de la Terra d’1,5 oC per sobre dels nivells preindustrials

El Grup Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC en són les sigles en anglès) ha fet públic un informe sobre la viabilitat de limitar l’escalfament mitjà de la Terra a 1,5 oC per sobre dels nivells preindustrials i les conseqüències que tindria, comparat amb un escalfament de 2 oC.

Les conclusions de l’IPCC són clares: no només és possible limitar l’augment de temperatura a 1,5 oC, sinó que, si ho comparam amb un augment de 2 oC, assolir aquest límit permetria reduir el nombre de persones afectades en centenars de milions, reduiria a la meitat la vulnerabilitat relacionada amb l’accés a l’aigua potable i evitaria la mort gairebé total dels esculls de coral, que són clau per a la biodiversitat marina. A més, la mortalitat lligada a l’augment de temperatures (especialment en situacions d’onada de calor) i el risc associat a la propagació de vectors de malalties com el paludisme o el dengue, també seran notablement inferiors si s’aconsegueix limitar l’augment a 1,5 oC.

Per aconseguir-ho, és imprescindible reduir de manera molt important les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’aquí a 2030 i reduir les emissions de CO2 pràcticament a zero d’aquí a 2050. A més, conservar i augmentar espais naturals com ara els boscs, que són embornals de carboni naturals, es fa també imprescindible, perquè la majoria de models indiquen que per limitar l’augment de temperatura a 1,5 oC farà falta no sols deixar d’emetre gasos d’efecte hivernacle, sinó també sostreure part dels gasos ja emesos a l’atmosfera (allò que es coneix com a «captura i emmagatzematge de carboni»). La posidònia, per exemple, és un embornal natural de carboni de gran importància a la Mediterrània.

Des del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic (LINCC) de la UIB consideram que el nou informe de l’IPCC confirma la necessitat d’avançar de manera ràpida i profunda en mesures de descarbonització, com, per exemple, les apuntades al Projecte de Llei de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears, on s’insisteix en la reducció sostinguda del consum energètic i en la generació de l’energia a partir de fonts renovables.

Així mateix, i en el cas particular de les Illes Balears, es palesa la necessitat de reduir la pressió humana, per tal de disminuir les necessitats energètiques i materials associades a un nombre de visitants que es troba molt per sobre de la capacitat natural de l’arxipèlag.  

Data de publicació: Tue Oct 09 10:50:00 CEST 2018

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies