Escuchar

El Centre de Tecnologies de la Informació de la UIB desenvolupa un sistema integrat de correu per a la plataforma Moodle

(Contenido en el idioma por defecto)

Moodle té més de 21 milions d'usuaris arreu del món en l'àmbit de l'aprenentatge en línia (e-learning) que ara podran gaudir d'un sistema de correu per compartir entre membres d'un mateix curs

La plataforma Moodle ha incorporat un sistema integrat de correu desenvolupat pel Centre de Tecnologies de la Informació (CTI) de la UIB que evita tots els problemes associats a haver de disposar d'un servei de correu separat de l'aplicació web. El seu creador i mantenidor és Antoni Mas, membre del CTI.

Moodle (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment) és una plataforma tecnològica LMS (Learning Management System), això és, un sistema de gestió de cursos de lliure distribució que ajuda els educadors per crear comunitats d'aprenentatge en línia. Desenvolupada per Martin Dougiamas, la primera versió data de l'any 2002. A hores d'ara hi ha més de 21 milions d'usuaris d'arreu del món que empren la plataforma. Es tracta, doncs, d'un dels sistemes de gestió de continguts web més emprats en l'aprenentatge a distància o e-learning, atès que la seva arquitectura es basa en un enfocament constructivista de l'educació, és a dir, es parteix de la base que els alumnes, i no solament els docents, poden contribuir a l'experiència educativa. Això permet una estructura molt flexible i la possibilitat d'establir canals per a la col·laboració entre alumnes, la reflexió crítica, les activitats en grup, etc.

L'aplicació web sol dividir-se en diversos mòduls, entre els quals a partir d'ara s'inclou l'eMail. Aquest mòdul desenvolupat pel Centre de Tecnologies de la Informació de la UIB és una eina més de comunicació privada entre els membres d'una mateixa instal·lació de Moodle, concretament entre membres d'un mateix curs. Com s'ha dit anteriorment, ofereix l'avantatge que per funcionar sols depèn del mateix Moodle, de manera que s'eviten tots els problemes associats a haver de disposar d'un servei de correu separat de la instal·lació de Moodle.

La primera versió del correu intern va ser publicada el 23 de febrer de 2007 a la secció de mòduls i complements addicionals de Moodle com a versió no estàndard. Durant un any el CTI va fer un intens treball per millorar-ne la compatibilitat i afegir-hi totes les necessitats adients i sol·licitades pels mateixos usuaris, i es va demanar la seva incorporació oficial com a complement addicional de Moodle. Després d'una sèrie de modificacions sol·licitades pel responsable d'aquesta secció, el dia 23 de juliol de 2008 va ser agregat oficialment dins la secció de mòduls i complements addicionals de Moodle. A diferència de l'anterior, es va crear un component a l'eina d'aportacions d'errors, millores o incidències.

Finalment, el dia 3 de setembre la responsable de gestió, seguiment i manteniment dels fòrums de Moodle internacional (Using Moodle) va considerar oportú, sota el consentiment d'Antoni Mas, habilitar un fòrum específic per a l'eMail (http://moodle.org/mod/forum/view.php?id=7223) anomenat eMail plugin.

En qualsevol cas, aquest mòdul (l'eMail) desenvolupat al CTI ja s'emprava a les plataformes de formació en línia, a banda de la pròpia de la UIB, d'universitats com la Universitat d'Oviedo (Espanya), la Universitat del Japó (Japó), la Universitat Robert Gordon (Aberdeen, Regne Unit), la Universitat Estatal d'Idaho (EUA), la Capilano University (Canadà), la Universitat d'Oakland (EUA) i la Kemi-Tornio University (Finlàndia) i, també, en moltes escoles i col·legis d'arreu del món.
http://docs.moodle.org/ca/eMail

Fecha de publicación: 26/09/2008