Caterina Valriu, guardonada amb el Premi Dijous Bo 2016

La doctora Caterina Valriu Llinàs, professora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, ha estat guardonada amb el Premi Dijous Bo 2016, que atorga l'Ajuntament d'Inca.

Llicenciada en Filosofia i Lletres (premi extraordinari de llicenciatura 1983) i doctora en Filologia Catalana (1992) per la UIB. Treballa en projectes de recerca R+D sobre literatura oral en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i en projectes sobre literatura infantil i juvenil amb l'equip LIJMI de la Universitat de Santiago de Compostel·la. És membre del European Research Group on Oral Narrative (ERGON/GRENO) i del Grup d'Estudis Etnopoètics (IEC), del qual ha estat directora (2007-2013).

Actualment és directora del Grup de Recerca en Etnopoètica de les Illes Balears (GREIB), vocal de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (SCLL-IEC) i membre del consell de direcció de la revista Llengua & Literatura (IEC). Les seves línies de recerca són la literatura oral, especialment el llegendari i el rondallari, i els llibres per a infants i joves. Sobre aquests temes imparteix docència als estudis de grau i de màster i ha publicat una vintena llibres i més d'un centenar d'articles i comunicacions a congressos. La seva recerca en el camp de la literatura infantil ha estat guardonada amb el X Premi Aurora Díaz-Plaja.

També és escriptora, narradora oral i col·laboradora habitual en mitjans de comunicació per a la divulgació de la literatura popular tradicional, el costumari i els llibres per a infants. Dels seus llibres més recents podem destacar els estudis sobre grans figures llegendàries: Jaume I, un heroi històric, un heroi de llegenda (2008), Sant Vicent Ferrer, història, llegenda i devoció (2010) i El Comte Mal, entre la història i la llegenda (2013), publicats amb la col·laboració de Tomàs Vibot, i l'estudi sobre literatura infantil La literatura per a infants i joves en català (2013) escrit amb Gemma Lluch, així com els dos extensos reculls d'articles Paraula viva. Articles sobre literatura oral (2008) i Imaginari compartit. Estudis sobre literatura infantil i juvenil (2010), que apleguen gran part dels seus articles. També cal remarcar el capítol titulat «La rondalla» a l'obra col·lectiva Tradicionari, enciclopèdia de la cultura popular catalana (2010) i l'edició del recull de llegendes etiològiques Aux origines du monde. Contes et légendes de l'Espagne (París, 2015). Actualment dirigeix diverses tesis doctorals i treballa sobre el llegendari i la història del folklore català. 

Data de publicació: Wed Nov 16 14:05:00 CET 2016

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies