Augmenta la participació en les activitats Seràs UIB

Durant el curs acadèmic 2016-17 hi varen participar més de 40.000 persones. Enguany es preveu que la xifra tornarà a augmentar, atès que s’han incorporat més activitats noves. 

El Vicerectorat d'Estudiants de la UIB i la Conselleria d’Educació i Universitat, mitjançant el Programa d’Orientació i Transició a la Universitat (PORT-UIB, conegut abans com POTU), treballen conjuntament en el disseny i realització d’una sèrie d’activitats per facilitar als futurs alumnes de la Universitat la transició cap als estudis superiors, per donar suport a les famílies i per millorar la comunicació amb els centres educatius de les Illes Balears. Totes aquestes activitats formen l’oferta unificada «Seràs UIB».

Durant el darrer curs acadèmic, 2016-17, varen participar en aquest programa més de 40.000 persones. Enguany es preveu que la xifra tornarà a augmentar, atès que s’hi han incorporat més activitats noves.

Noves activitats per al curs 2017-18

Aquest curs acadèmic es posen en marxa noves activitats organitzades pel Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, el Departament de Ciències de la Terra, el Departament de Química i l'àrea d'Història Contemporània del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts, per donar a conèixer els seus estudis entre els futurs estudiants de grau.

A més, s’inclouen activitats organitzades per diferents serveis de la Universitat, com és el cas del Servei Lingüístic, el Departament d'Orientació i Inserció Professional (DOIP) i l'Oficina per a la Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes (OIO), amb el suport del Consell Social de la UIB.

També s'afegeix a l'oferta d'activitats Els Horabaixes a la UIB, un seguit de tallers per als estudiants de secundària per adquirir competències transversals, Línia Directa amb la UIB, una activitat en què els estudiants d’ESO passaran un matí al campus o a les seus universitàries, per descobrir en primera persona què és la nostra universitat, i Pròxima Estació: Ciència i Tecnologia, un cicle de trobades amb investigadores de la UIB que explicaran els resultats de la seva recerca i que té el suport del Consell Social de la UIB.

A més, s'han creat dues noves olimpíades, d’Història del Món Contemporani i de Dibuix Tècnic, a més de la Miniolimpíada de Filosofia i diversos concursos, com són el I Campionat d'Emparaulats, el I Certamen de projectes educatius de química i el I concurs de vídeos divulgatius de ciència i tecnologia Francisco José García Palmer, per a estudiants de secundària i el I concurs «El meu primer experiment», per a estudiants de primària.

Cal mencionar també les xerrades destinades a pares i mares de 6è de primària i ESO on s’ofereixen orientacions perquè puguin acompanyar els fills de manera positiva en aquest nou camí que comencen, i la posada en marxa del Programa d'Atenció a les Altes Capacitats Intel·lectuals (PACiS), per a estudiants de tercer i quart d'ESO i primer i segon de batxillerat amb altes capacitats intel·lectuals.

La Universitat dels nins

També s’incorporen a aquesta oferta diferents activitats destinades als estudiants de primària, La Universitat dels nins, per tal de motivar-los des de ben petits a seguir la formació acadèmica i transmetre’ls l’atractiu i la importància de formar-se i cursar estudis superiors.

D’una banda, es continuen fent les activitats Concurs d’imatge Què és per a mi la UIB?, en què els alumnes faran un dibuix sobre el que representa per a ells la UIB; L'Aventura dels Sentits, organitzada per l’Escola d’Hoteleria, on es promouen actituds positives vers l’alimentació; els tallers de programació en Scratch de l’Escola Politècnica Superior; i la participació a la First Lego League. I, d’altra banda, es posa en marxa l’activitat Primer contacte amb la UIB, que pretén mostrar d’una manera lúdica i il·lusionadora el que implica l’aprenentatge més enllà de l’educació obligatòria, el descobriment apassionant del coneixement i les possibilitats que la vida universitària té per al desenvolupament integral de la persona.

Per tal fomentar l’interès per la ciència i la tecnologia es duu a terme el I concurs «El meu primer experiment», a més del II Campament Petits Científics, un projecte educatiu destinat a estudiants de sisè de primària, perquè gaudeixin d’activitats relacionades amb la ciència, la tecnologia i l'esport.

Activitats consolidades

Es mantenen dins la programació les xerrades que la UIB fa als centres educatius com també Els Dimarts a la UIB i les trobades i jornades de portes obertes al campus i les seus universitàries, perquè els estudiants d’ESO, batxillerat, CFGS i més grans de 25, 40 i 45 anys es puguin endinsar en el que serà la seva universitat.

Es consoliden també altres activitats destinades als estudiants de secundària, com els tallers Try engineering de l’EPS, per despertar l'enginy i la creativitat, i els tallers per combatre els estereotips de gènere de l'OIO, a més de les olimpíades per als estudiants de batxillerat, les miniolimpíades per als alumnes de tercer i quart d’ESO, i les Proves Cangur.

Així mateix, i amb el suport de l’Obra Social Sa Nostra, es duen a terme els projectes Demolab, Demotec i Arqueòdrom, en què els estudiants de tercer i quart d’ESO, batxillerat i CFGS realitzen experiències relacionades amb les ciències, la tecnologia i l’arqueologia dissenyades per la Facultat de Ciències, l’Escola Politècnica Superior i la Facultat de Filosofia i Lletres de la UIB.

Una activitat que els darrers anys ha tingut una bona acollida ha estat el Campus Cientificotècnic d’Estiu per a estudiants de quart d’ESO i primer de batxillerat, com també les jornades Ciència per a Tothom 2018,programades per als dies 10, 11 i 12 de maig de 2018. A la darrera edició, més de 7.500 persones varen poder gaudir d’un programa molt variat i innovador de més de trenta activitats científiques relacionades amb la química, la física, la biologia, la geologia, la bioquímica, les matemàtiques, la informàtica i la tecnologia.

Data de publicació: Fri Nov 03 13:16:00 CET 2017

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies