Antonio José Terrasa García: Antic alumne de la Facultat de Dret de la UIB

- Què recordes dels teus anys universitaris en la Facultat de Dret de Palma?
Especialment destacaria avui (perquè si m'havien entrevistat fa més de 35 anys segurament hauria destacat altres), una vida universitària intensa però de reduït grandària. Res a veure amb el campus actual i les seves importants instal·lacions, perquè en aquell moment l'activitat es desenvolupava fonamentalment a l'antiga Escola de Comerç (al costat de la Riera), i la docència estava molt majoritàriament a càrrec de variats professionals del món jurídic en lloc de docents professionals. En essència remarcaria l'esforç i la il·lusió de tots per la marxa d'una incipient Facultat.

- Quin professor va ser el que més et va marcar o va influenciar?; Per què?
Resulta difícil triar, perquè van ser molts els que vaig tenir, i bona part d'ells van exercir sens dubte una influència notable. Molt més fàcil de respondre hagués estat la pregunta contrària.

- Alguna anècdota o situació d'aquests anys de carrera que sigui inesborrable/recordis especialment?
La convivència amb bastants companys de llicenciatura de més edat, que compatibilitzaven estudis i treball, em va resultar veritablement enriquidora, a part de generar situacions cridaneres, algunes molt divertides pels quals érem més joves.

- D'aquesta Facultat d'antany, què era el que més t'agradava i quina haguessis canviat?
Era molt còmoda la proximitat, encara que li restava dosi del que se sol conèixer com a "ambient universitari", perquè no érem molts i a més no podíem relacionar-nos fàcilment amb altres Facultats.

- Com t'imagines la Facultat d'ara?
No em fa mancada imaginar-me-la, perquè la conec, encara que no sigui a fons; pas per ella de tant en tant, i tinc bona relació amb molts dels actuals docents. Ha evolucionat molt, i s'apropa molt més a la idea d'un centre universitari. També han canviat els mitjans i els mètodes. Al meu modest entendre, el pla Bolonya no deixa d'oferir especials dificultats per a la docència del Dret.

- Quins consells donaries als nostres estudiants, sobretot de cara a la seva inserció al món laboral?
No m'atreviria a donar consells a partir de la meva pròpia experiència, perquè crec que la situació actual és diferent, més volàtil en tot, i també en aquest aspecte. Així i tot, crec que -en qualsevol situació- ajuda molt dedicar-se a alguna cosa que agradi de debò.

- Hi ha moltes diferències entre el jutge d'abans i el jutge 2.0?
Crec que sí. La projecció de valors, i de principis constitucionals, ha marcat una evolució important per al desenvolupament i la interpretació del Dret, i amb això la tasca del jutge ha anat cobrant una dimensió nova, juntament amb un protagonisme no sempre convenient ni desitjat.

- Quins reptes té pendents la judicatura balear?
Els de la judicatura en general: esforçar-se a intentar oferir decisions útils per a una societat en crisi.

- Finalment, tornaries a estudiar Dret i també opositar de nou?

Pensar ara a canviar el món del Dret per un altre qualsevol, em costa. Hauria de meditar-ho de debò per poder respondre, i no seria fàcil decidir-ho. Insisteixo que sentir-se còmode amb la matèria que ha de ser objecte de la dedicació resulta determinant, molt més que identificar-se amb una comesa concreta a desenvolupar amb aquesta matèria, perquè això últim és contingent. 

Data de l'esdeveniment: 14/03/2016

Data de publicació: Tue Mar 15 14:14:00 CET 2016

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies