Escuchar

La UIB organitza el XVIII Congrés Internacional de l'Associació Espanyola d'Estudis Irlandesos

(Contenido en el idioma por defecto)

El XVIII Congrés Internacional de l'Associació Espanyola d'Estudis Irlandesos (AEDEI) es farà els dies 29, 30 i 31 de maig a Alcúdia i a Ca n'Oleo, a Palma 

Inauguració
Dia: dimecres, 29 de maig de 2019
Hora: 15 hores
Lloc: Hotel Club Pollentia Resort

Entrevista i lectura pública amb Melatu-Uche Okorie
Dia: dijous, 30 de maig de 2019
Hora: de les 17.30 a les 18.45 hores
Lloc: Ca n'Oleo, carrer de l'Almudaina, 4, Palma 

La Universitat de les Illes Balears organitza el XVIII Congrés Internacional de l'Associació Espanyola d'Estudis Irlandesos (AEDEI), que tindrà lloc els dies 29, 30 i 31 de maig de 2019 a Alcúdia i a Ca n'Oleo, a Palma. Hi participaran 52 investigadores i investigadors de 12 països (Espanya, Irlanda, Regne Unit, Canadà, Estats Units, Alemanya, Itàlia, Brasil, Suècia, Polònia, Bèlgica i França).

La inauguració tindrà lloc el dimecres 29 de maig, a les 15 hores, a l'Hotel Club Pollentia Resort (Alcúdia). Hi intervindran la vicerectora de Professorat de la UIB, doctora Maria Antònia Fornés; el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, doctor Miquel Deyà; la presidenta del comitè organitzador del congrés, doctora Aida Rosende; el president de l'Associació Espanyola d'Estudis Irlandesos, doctor Asier Altuna, i l'ambaixadora d'Irlanda a Espanya, senyora Síle Maguire.

Recepció a Ca n'Oleo

El dijous 30 de maig l'ambaixada d'Irlanda a Espanya oferirà una recepció als participants del congrés. Serà a les 19 hores a Ca n'Oleo. Hi intervindran l'ambaixadora, senyora Síle Maguire; el Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet; i la doctora Aida Rosende, professora del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica de la UIB, i presidenta del comitè organitzador del congrés.

La diferència i la indiferència en la cultura irlandesa

L'enfocament temàtic del congrés se centra en els conceptes i realitats de la diferència i la indiferència, i com s'han articulat i representat en els textos i contextos polítics, socials i, especialment, culturals i literaris d'Irlanda. Des de la perspectiva dels estudis irlandesos, el congrés vol interrogar els discursos i els processos que produeixen i reprodueixen el que es podria anomenar una política cultural de la in/diferència, i els efectes que té tant en l'experiència material dels subjectes com en la seva representació en formes culturals i literàries. Així mateix, s'hi examinaran estratègies de dissidència o resistència i possibles alternatives que s'articulen tant en l'àmbit sociopolític com en el cultural, i es contribuirà a una reflexió col·lectiva i responsable al voltant de les formes més efectives de construir comunitats basades en l'equitat i la justícia social.

El congrés comptarà amb la participació de les escriptores Melatu-Uche Okorie i Lisa McInerney, així com amb les conferències plenàries de l'activista i acadèmica Alibhe Smyth i la professora de la University College Dublin, Anne Mulhall.

La doctora Anne Mulhall és professora a la Facultat d’Anglès, Drama, Cinema i Escriptura Creativa, de la Universitat College Dublin. També és codirectora del Centre de Gènere, Feminismes i Sexualitats i directora del Màster en Gènere, Sexualitat i Cultura de la UCD. La doctora Mulhall ha publicat extensament en les interseccions de la literatura i cultura irlandesa contemporània i del segle XX, la teoria feminista, de gènere i queer, i els estudis crítics sobre la migració.

Ailbhe Smyth ha dirigit el Centre d’Estudis de les Dones (Women’s Education, Research and Resource Centre) de la University College Dublin, i ha publicat extensament sobre feminisme, política i cultura. És també una activista reconeguda que s’ha implicat en campanyes tan rellevants en la història recent de la República d’Irlanda com la del referèndum pel matrimoni igualitari el 2015, o la més recent per la legalització de l’avortament el 2018. En aquesta darrera iniciativa, Ailbhe Smyth va ser codirectora de la campanya nacional «Together for Yes», així com cofundadora i coordinadora de la «Coalition to Repeal the 8th», decisives per aconseguir el resultat positiu que finalment amplià els supòsits legals en què es permet l’avortament a la República d’Irlanda.

Lisa McInerney es va donar a conèixer a través del seu guardonat blog Arse End of Ireland, que oferia una visió àcida de la realitat social irlandesa durant el període del Tigre Celta i la posterior crisi que va assolir la República d’Irlanda a partir de 2008. The Irish Times la va qualificar llavors com una de les escriptores amb més talent del moment. Des de llavors, ha publicat el seu treball a Winter Papers, The Stinging Fly, Granta, The Guardian, BBC Radio 4 i diverses antologies. Va publicar la seva primera novel·la, The Glorious Heresies, l’any 2016, amb la qual va guanyar els premis Baileys Women’s Prize for Fiction, Desmond Elliott Prize 2016, el Francophonie Ambassadors’ Literary Award 2018, i el Premi Edoardo Kihlgren de Literatura Europea 2018. El seu relat «Navigation» va ser seleccionat el 2017 per al Sunday Times EFG Short Story Award. La seva segona novel·la, The Blood Miracles, s’ha publicat el 2018 i ha rebut el RSL Encore Award.

Entrevista i lectura pública amb Melatu-Uche Okorie

En el marc del congrés, tindrà lloc una entrevista i lectura pública amb l'escriptora Melatu-Uche Okorie, que presentaran i moderaran la doctora Aida Rosende i la senyora Sara Martín, del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica de la UIB. L'acte, que és obert al públic, tindrà lloc a Ca n'Oleo (Palma) el dijous 30 de maig a les 17.30 hores.

Melatu-Uche Okorie va néixer a Enugu, Nigèria i arribà a Irlanda l’any 2006 com a demandant d’asil. Durant vuit anys i mig va viure institucionalitzada en un Centre d’Internament per a persones estrangeres a Irlanda, fins que la seva petició fou acceptada. La seva carrera com a escriptora començà durant aquest període i el 2009 va guanyar el Metro Éireann Writing Award amb el seu relat «Gathering Thoughts». El seu treball s’ha esta publicat en les col·leccions Ten Journeys One Destination, Alms on the Highway, i a les revistes LIT Journal, College Green Magazine. La seva primera col·lecció, This Hostel Life, es va publicar el maig de 2018 i hi ficcionalitza les experiències de la població immigrant, demandant d’asil i refugiada a la Irlanda contemporània. Actualment, treballa en una novel·la.

Suports institucionals

El congrés es fa en el marc del projecte de recerca «Bodies in Transit 2: Diferencia e Indiferencia» (Ref. FFI2017-84555-C2-2-P), i té el suport de la l'Agència Espanyola d'Investigació, del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, de la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), de l'ambaixada d'Irlanda a Espanya, de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació i de la Universitat de les Illes Balears, a través de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat del Vicerectorat de Campus, Cooperació i Universitat Saludable i el Servei d'Activitats Culturals del Vicerectorat de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries. 

Fecha del evento: 29/05/2019

Fecha de publicación: 28/05/2019