Escuchar

La UIB cataloga i digitalitza l'Arxiu Històric de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears

(Contenido en el idioma por defecto)

El Servei de Biblioteca i Documentació de la UIB ha liderat aquesta iniciativa que garanteix la conservació d'una de les principals fonts pel coneixement de la història de la Medicina a les Illes Balears i la posa a disposició dels investigadors 

Presentació
Dia: dilluns, 10 de juny de 2019
Hora: 19.30 hores
Lloc: Can Campaner, carrer de Can Campaner, 4, Palma 

La Universitat de les Illes Balears, a través del Servei de Biblioteca i Documentació, ha dut a terme el projecte d’ordenació, descripció, catalogació, informatització i digitalització de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears.

Gràcies a aquesta iniciativa es posa en valor i a disposició dels investigadors una de les principals fonts pel coneixement de la història de la Medicina a les Illes Balears. Des dels primers documents creats per l'Acadèmia Medicopràctica a final del segle XVIII, que permeten conèixer l’estat sanitari d’aquesta època, passant per la nombrosa documentació entorn de la pesta de 1820, que va assolar el Llevant de Mallorca, a més de cobrir molts d’aspectes de la sanitat balear del segle XIX i principi del XX.

L'arxiu conté els fons de les institucions antecessores de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears i el fons de la Junta de Sanitat.

Amb la feina realitzada ara, tot el fons ha quedat ordenat i protegit en arxivadors de pH neutre que garanteixen la preservació dels originals, i s'ha retolat per garantir-ne una fàcil localització. Tots els expedients han estat descrits aplicant les normes internacionals i s'han incorporat a la plataforma d’arxius històrics de les Illes Balears que gestiona la UIB. Això permet que sigui consultada per qualsevol persona a través d’Internet, i que s’hi puguin fer cerques per diversos camps. 

Així mateix, s’ha redactat un pla de digitalització en què s’han prioritzat els documents que han de ser digitalitzats. Aquest pla ja està executat en bona part i molts dels documents ja tenen la versió digital, que pot ser consultada per Internet, però que també és objecte de preservació a llarg termini amb un dels sistemes més avançats del món. 

Presentació

El projecte d'aquest procés de catalogació i digitalització es presentarà el dilluns, 10 de juny de 2019, a les 19.30 hores, a Can Campaner. Hi intervindran el Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet; el president de la RAMIB, doctor Macià Tomàs; el director del Servei de Biblioteca i Documentació, senyor Miquel Pastor, i el responsable de la catalogació i digitalització d'aquest arxiu, senyor Miquel Amengual. 

Fecha del evento: 10/06/2019

Fecha de publicación: 07/06/2019