Les humanitats davant els reptes de la nova Europa: cultura, llengües, identitats

La UIB i la SELICUP organitzen el VIII Congrés Internacional de la Societat Espanyola d'Estudis Literaris i Cultura Popular 

Dia: dimecres, 24 d'octubre de 2018
Hora: 9.30 hores
Lloc: Portblue Club Pollentia Resort, Alcúdia, Mallorca.

La Universitat de les Illes Balears i la Societat Espanyola d'Estudis Literaris i Cultura Popular (SELICUP) organitzen el VIII Congrés Internacional SELICUP, que tindrà lloc el 24 i el 25 d'octubre de 2018 al Portblue Club Pollentia Resort d'Alcúdia. A la inauguració hi intervindran el vicerector d'Investigació i Internacionalització, doctor Jaume Carot; i els professors de la UIB i membres del comitè organitzador del Congrés, doctor Rubén Jarazo i José Igor Prieto. 

Aquest congrés, que porta el títol de «Les humanitats davant els reptes de la nova Europa: cultura, llengües i identitats», pretén servir de baluard des del qual es presentin enfocaments humanístics a alguns dels principals reptes de la societat europea contemporània.

Les últimes dècades del segle XX es varen caracteritzar pels efectes de la globalització i es varen traduir culturalment en el postmodernisme. Al segle XXI, l'impacte de la crisi econòmica, les transformacions polítiques, la digitalització de la cultura, l'impacte del turisme, la percepció de la immigració com a problema social i la por derivada del terrorisme global estan desembocant en una sensibilitat que podria convertir-se en un nou paradigma cultural.

El VIII Congrés Internacional SELICUP es proposa analitzar aquest context canviant i el seu reflex en tot tipus de manifestacions lingüístiques i culturals. I ho farà des de l’entorn únic de les Illes Balears: un territori oficialment bilingüe que, per la seva situació geogràfica i importància com a destinació turística, ha estat testimoni d’una profunda i ràpida transformació social, i s’ha convertit en la pràctica en un espai multicultural i multilingüe extraordinàriament dinàmic.

S'hi tractarà de temàtiques com ara la cultura popular tradicional i la seva supervivència en el nou mil·lenni; les tradicions artístiques i el mercat globalitzat; la renegociació dels discursos identitaris en productes culturals contemporanis; el gènere i la sexualitat a la nova Europa; l'adquisició de llengües i identitat; la identitat de la destinació turística; o el posthumanisme i la nova Europa.

El congrés compta amb la col·laboració del grup de recerca en Literatura Contemporània: Estudis Teòrics i Comparatius (LiCETC, projecte FFI2015-65110-P), el grup de recerca en Lingüística Aplicada (REGAL), el grup de recerca en Representació, Ideologia i Recepció de la Cultura Audiovisual (RIRCA) i el grup de recerca en Relat de Viatges i Mite Insular: el Viatge a les Balears (RELATMIT) de la Universitat de les Illes Balears; el grup de recerca en Espais Interculturals, Llengües i Identitats (GREILI) de la Universitat Pompeu Fabra; i Feminario de Investigación: Feminismos e Resistencias de la Universitat de Vigo.

Té el suport de la Direcció General d'Innovació i Recerca del Govern de les Illes Balears, del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea, del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, de la UIB i de la SELICUP.  

Data de l'esdeveniment: 24/10/2018

Data de publicació: Tue Sep 25 09:44:00 CEST 2018

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies