La relació entre la síndrome d'apnees hipopnees del son i la diabetis en edat pediàtrica

La tesi doctoral de José Antonio Peña Zarza conclou que els nivells d'hemoglobina glicada i d'aminoàcids ramificats circulants són indicadors de la gravetat de la síndrome d'apnees hipopnees (SAHOS) 

El ronc simple i la síndrome d'apnees hipopnees del son (SAHOS) són entitats molt prevalents tant en l’adult com a l'edat pediàtrica. Aquesta síndrome és deguda a l’obstrucció parcial de la via aèria durant el son que produeix les pauses respiratòries característiques. Aquestes pauses respiratòries produeixen microdespertars (arousals) i caigudes en l'índex d'oxigenació de la sang (SatO2). D’aquesta manera, alteren l’estructura normal del son i influeixen no només en el descans nocturn, sinó que poden tenir repercussió en el metabolisme i el desenvolupament del nen amb SAHOS. Sabem que en el malalt adult la síndrome està relacionada amb l’augment del risc de patir malalties cardiovasculars i diabetis, però ara per ara encara no es coneix l’impacte d’aquesta síndrome en l’edat pediàtrica. Dins el metabolisme de la glucosa un dels paràmetres més utilitzats per al control clínic és l'hemoglobina glicada (HbA1c), que s’utilitza de manera rutinària en els pacients afectats de diabetis mellitus. D'altra banda, recentment s'ha observat com els aminoàcids ramificats circulants (BCAA) modulen l'acció de la insulina, que és l’hormona principal en el control de la glucosa en sang. Tots dos biomarcadors (Hb glicada i aminoàcids ramificats circulants) podrien reflectir la repercussió de la SAHOS en el metabolisme glucèmic i aportar noves dades per entendre l'impacte global de la síndrome.

L'objectiu principal de la tesi doctoral de José Antonio Peña Zarza, defensada a la Universitat de les Illes Balears, és comparar els valors de l’HbA1C i els BCAA en pacients pediàtrics roncadors afectats i no afectats de SAHOS. La hipòtesi de treball és que els nivells d'HbA1c i de BCAA són més elevats en pacients amb la malaltia, que es relacionen amb la gravetat d’aquesta i que aquesta relació és independent de l'edat i el pes dels pacients. A tots els pacients els varen realitzar un estudi de son anomenat polisomnografia, que mesura les principals variables neurològiques, respiratòries i cardíaques durant una nit que els pacients passen a la Unitat de Son de l’Hospital Son Espases. El matí següent de l'estudi es va realitzar una analítica sanguínia amb els diferents índexs del metabolisme de la glucosa.

En l'anàlisi de l'HbA1c es varen incloure 48 nens, i 90 en el de BCAA. Es va observar com ambdós marcadors estudiats reflecteixen la severitat de la síndrome, i ho fan independentment de l'edat i el pes del pacient. Els nivells estan relacionats amb el nombre d’apnees i amb els principals índexs mesurats en els estudis de son com les caigudes de saturació d’oxigen (SatO2).

La tesi doctoral s'ha desenvolupat mitjançant el format de compendi d’articles, i els treballs han estat publicats a les revistes internacionals Pediatric Pulmonology i Sleep and Breathing.

Aquestes dades innovadores permeten, d’una banda, entendre millor l'impacte de la SAHOS sobre el metabolisme glucèmic, i d’altra banda, atès que són marcadors de la gravetat de la síndrome, es podrien incloure en l’algorisme diagnòstic i terapèutic d’aquesta síndrome. Mesurar l’impacte metabòlic de les apnees nocturnes amb biomarcadors com els descrits permetrà un maneig òptim d’una síndrome molt prevalent per no només millorar la qualitat de vida del nen roncador sinó també prevenir problemes futurs, com el desenvolupament d’altres malalties metabòliques com la diabetis mellitus.

Fitxa de la tesi doctoral

  • TítolAlteraciones del perfil glicémico en pacientes pediátricos con síndrome de apneas obstructivas del sueño  
  • Autor: José Antonio Peña Zarza
  • Programa de doctorat: Investigació Translacional en Salut Pública i Malalties d'Alta Prevalença.
  • Director: Joan Figuerola Mulet  

Data de publicació: Fri Aug 03 09:46:00 CEST 2018

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies