La doctora Alícia Sintes i el professor Felip Cirer guardonats amb el premi Ramon Llull 2017 del Govern de les Illes Balears

(Contenido en el idioma por defecto)

El Govern de les Illes Balears també ha atorgat la Medalla d'Or de la CAIB a Joan Veny i Clar i Maria del Mar Bonet, doctors honoris causa de la UIB

El Govern de les Illes Balears ha reconegut la doctora Alícia M. Sintes Olives, professora titular del Departament de Física de la Universitat de les Illes Balears i membre del Grup de Relativitat i Gravitació, i el professor Felip Cirer Acosta, professor associat del Màster Universitari de Formació del Professorat, amb el premi Ramon Llull 2017 en l'àmbit de la recerca.

A més, el Govern de les Illes Balears també ha guardonat la senyora Maria del Mar Bonet i el doctor Joan Veny i Clar, doctor honoris causa de la UIB, amb la Medalla d'Or de la Comunitat Autonòmia de les Illes Balears.

Alícia Sintes

La doctora Alícia Sintes, nascuda a Sant Lluís (Menorca), és la investigadora que lidera la participació del Grup de Relativitat i Gravitació en la col·laboració científica internacional LIGO, en el marc de la qual es va fer la primera detecció de les ones gravitacionals el 14 de setembre de 2015. El GRG és l'únic grup de recerca de l'Estat que va participar en aquesta fita.

La fusió de dos forats negres de massa entre 29 i 36 vegades la del Sol, que es va produir fa 1.300 milions d’anys, i que observam ara, va alliberar una energia equivalent a tres vegades la massa del Sol en forma d’ones gravitacionals, que va ser captada el 14 de setembre de 2015 pels detectors de LIGO, i això fou la primera observació directa de les ones gravitacionals predites per Albert Einstein fa cent anys. Una detecció que va incloure el projecte LIGO en les candidatures al premi Nobel de Física 2016.

La doctora Sintes és professora titular de la UIB en l’àrea de Física Teòrica. Doctora en Física per la UIB, va ser becària Marie Curie i investigadora a l’Institut Max Planck für Gravitattionsphysik d’Alemanya. La seva recerca es desenvolupa en el camp de l’astronomia i les ones gravitacionals. És experta en la posada al punt de detectors interferomètrics i en l’estudi i la recerca d’estrelles de neutrons i sistemes binaris dels forats negres, i ha liderat diverses investigacions.

Ha fet estades al Canadà, el Regne Unit, Alemanya, Àustria, Itàlia i Portugal, i col·labora científicament amb LIGO (LSC) i GEO, dels quals és membre des de 1997 i membre del Comitè Executiu des de 2002; ha participat com a col·laboradora en la missió espacial eLISA i en el disseny de futurs detectors tipus Einstein Telescope.

Alícia Sintes ha estat assessora científica de l’Agència Espacial Europea i membre del grup G8 de la Xarxa d’Infraestructures d’Astronomia en el període 2007-2009. Ha estat també vocal de la Societat Espanyola de Gravitació i Relativitat entre 2003 i 2007, i actualment és membre del Nominating Committee de la ISGRG.

Té més de cent-noranta publicacions científiques en revistes de gran prestigi, com ara Nature, Nature Physics o Astrophysical Journal Letters, entre d’altres, i és autora de molts capítols de llibres, informes tècnics i participacions en congressos i seminaris. Té més de 17.000 citacions i l'índex H d'impacte de la seva productivitat investigadora és 76. Ha dirigit tres tesis doctorals, quatre treballs de finals de màster, dos projectes de final de carrera, dos treballs de final de grau, un Diplomarbeit de la Universitat d’Hamburg i en l’actualitat codirigeix quatre tesis doctorals.

També és secretària de la comissió acadèmica del Doctorat en Física de la UIB i secretària de l'Institut d'Aplicacions de Codi Computacional Comunitari (IAC3).

Felip Cirer Costa

Nascut a Eivissa l’any 1956, és llicenciat en filologia hispànica i diplomat en educació general bàsica per la Universitat de Barcelona. Catedràtic de llengua catalana i literatura. Ha exercit la docència en diversos instituts d’educació secundària i a la Universitat de les Illes Balears. Ha exercit també diversos càrrecs a l’Institut d’Estudis Eivissencs, és membre del Consell Acadèmic de l’Institut d’Estudis Baleàrics des del 1987 i des del 1992 és director de la revista Eivissa

El 1987 va ser regidor d’Educació i Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa, mandat polític durant el qual posà en funcionament l’Arxiu Històric d’Eivissa, la Biblioteca Pública i el Patronat Municipal de la Música, i es dugué a terme l’adquisició de Can Ventosa al Ministeri de Defensa. És autor de múltiples treballs i obres, entre els quals destaca Els noms de família a un poble d’Eivissa: Sant Mateu d’Aubarca (1988) i, juntament amb mossèn Antoni Costa Bonet, publicà el llibre Antoni Guasch i Bufí, apòstol del guaraní (1991). 

Ha estat guardonat amb el Premi d’Investigació Consell Insular 1990, amb l’obra Buscatell. Guanyador del I Premi d’Investigació Vuit d’Agost l’any 1997, amb l’obra El convent dels pares dominics d’Eivissa. Introducció, estudi i transcripció d’un manuscrit de 1765. L’any 2000, l’Obra Cultural Balear li atorgà el Premi Josep Maria Llompart per la seva obra Una visió de la història de l’Institut d’Estudis Eivissencs, i l’any 2002 és guardonat amb el Premi Nit de Sant Joan de l’Institut d’Estudis Eivissencs per la seva obra El seu record avança per la deserta nit dels joves (converses amb Marià Villangómez). 

La seva activitat com a director de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera i professor associat a la UIB per a la impartició del Màster Universitari en Formació del Professorat, així com moltes altres tasques, conferències, presentacions de llibres, publicacions, premis i participacions en congressos i seminaris, determinen el gran valor de la seva aportació a les Illes Balears i l’extraordinària extensió de la projecció de la comunitat autònoma i de l’illa d’Eivissa, especialment. 

Notícies relacionades

Fecha de publicación: Fri Feb 17 13:44:00 CET 2017