La UIB publica un llibre divulgatiu sobre el ferreret amb el suport de Ferrer Hotels

Els centres de secundària i batxillerat rebran un exemplar de la publicació divulgativa sobre aquesta joia de la biodiversitat insular 

Dia: dijous, 19 d'abril de 2018
Hora: 10.30 hores
Lloc: Ca n’Oleo, c/ de l'Almudaina, 4, Palma 

La Universitat de les Illes Balears, Ferrer Hotels i l’editorial Lleonard Muntaner Editor han editat un llibre divulgatiu sobre el ferreret. A la presentació hi han intervingut el doctor Samuel Pinya, autor del llibre i investigador del grup de recerca d’Ecologia Interdisciplinària de la UIB; el doctor Antoni Martínez, professor emèrit del Departament de Biologia de la UIB; la senyora Claudia Castaño, de Ferrer Hotels; i el senyor Lleonard Muntaner, editor.

El grup de recerca d'Ecologia Interdisciplinària de la UIB fa més d’onze anys que fa feina en la recuperació del ferreret, una espècie autòctona de l’illa de Mallorca en perill d’extinció. El grup Ferrer Hotels vol donar suport a aquesta recerca en concret i a altres temes relacionats amb el medi ambient, per la qual cosa es va signar un conveni de col·laboració l’any 2016. Un conveni en el qual s’emmarca, entre altres qüestions, l’edició d’aquest llibre.

El llibre escrit pel doctor Samuel Pinya, membre del grup d’Ecologia Interdisciplinària i professor d’Ecologia de la UIB, compila gairebé quatre dècades d’estudis sobre el ferreret d’una manera molt divulgativa. En un llenguatge planer l’autor dona a conèixer una de les joies de la biodiversitat insular, una de les poques espècies que varen sobreviure a l’arribada de l’home a les nostres Illes: el ferreret.

El llibre comença amb la descripció del ferreret i les seves característiques biològiques, continua amb un segon capítol dedicat a descriure com eren les illes Balears abans de l’arribada dels humans, seguit d’un tercer capítol dedicat a l’impacte que sofreixen les poblacions del ferreret amb l’arribada de l’home i les espècies acompanyants. El llibre continua amb un capítol sobre conservació del ferreret en el qual es destaquen les principals accions de conservació que han realitzat el Govern de les Illes Balears i entitats col·laboradores, i acaba amb un capítol de reflexió sobre el futur del ferreret. Tot en conjunt és un llibre pensat per donar a conèixer a la població en general la història del ferreret amb una perspectiva divulgativa i amb l'única finalitat de promoure l’estima cap a la biodiversitat insular.

El ferreret és una espècie endèmica de Mallorca, per la qual cosa no es pot trobar a cap indret més del món. Fou descobert com a fòssil els anys setanta i alguns anys després se’n trobaren exemplars vius, fet que va constituir una de les troballes naturalístiques més importants a Europa en aquella dècada. Des de llavors, el Govern de les Illes Balears, en col·laboració amb diferents entitats científiques i ONG, ha vetllat per la seva conservació i ha afavorit la realització de nombrosos estudis científics aplicats a la conservació de l’espècie. El doctor Pinya participa activament en la conservació i el seguiment del ferreret conjuntament amb el Servei de Protecció d’Espècies des de fa més de quinze anys. Durant aquest temps es doctorà per la UIB amb la tesi «Biología y conservación del ferreret, Alytes muletensis», i avui en dia continua estudiant-ne les poblacions i realitzant-ne el seguiment.

L’edició del llibre ha estat possible gràcies al conveni de col·laboració signat l’any 2016 entre la UIB i Ferrer Hotels per a la realització d’activitats científiques i divulgatives adreçades a la conservació de la biodiversitat. Des de fa quasi tres anys Ferrer Hotels finança els estudis de biologia de conservació del ferreret del doctor Pinya, contribueix a difondre’n els resultats entre la comunitat científica i impulsa la realització d’activitats divulgatives sobre la biodiversitat de les Illes Balears.

Per tal de promoure el coneixement sobre el ferreret, es lliurarà un exemplar del llibre a tots els centres educatius d’educació secundària i batxillerat de la nostra comunitat. D’aquesta manera els alumnes podran aprendre una mica més sobre una de les espècies més emblemàtiques de la nostra comunitat. 

Data de l'esdeveniment: 19/04/2018

Data de publicació: Wed Apr 18 13:22:00 CEST 2018

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies