La UIB impulsa una declaració institucional del Parlament per conservar els insectes pol·linitzadors

Aquesta iniciativa va sorgir a proposta de diferents investigadors del Departament de Biologia i de l’Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) 

El Parlament de les Illes Balears ha aprovat avui 12 de juny una declaració institucional per conservar els insectes pol·linitzadors de les Illes Balears, una iniciativa que va sorgir a proposta de diferents investigadors del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears i de l’Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB). A la sessió de la cambra autonòmica hi assistiran el vicerector d’Innovació i Relacions Institucionals de la UIB, Jordi Llabrés; el director del Departament de Biologia, el catedràtic José Castro; la investigadora Mar Leza, especialista en Biologia Animal, insectes i apicultura; i Joan Mayol, del Servei de Protecció d'Espècies de la Conselleria de Medi Ambient.

Aquest és el text de la declaració:

El passat dia 20 de maig es va celebrar per primera vegada el Dia Internacional de les Abelles, una efemèride dirigida a conscienciar l’opinió pública sobre la importància dels insectes pol·linitzadors per a la bona conservació dels ecosistemes i per al futur del planeta.

El 75 per cent dels aliments que consumeix l'ésser humà depenen de la pol·linització, i no obstant això, segons dades de la Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes, en l'actualitat el 40 per cent dels pol·linitzadors invertebrats s'enfronten al risc d'extinció, en particular abelles i papallones. Això suposa una greu amenaça per a tots els ecosistemes i, a més a més, per a les activitats humanes productives que es desenvolupen en aquests ecosistemes. Així, el valor econòmic de la pol·linització per a l'agricultura a Espanya és de prop de 2.400 milions d'euros anuals.

Entre els factors que incideixen en aquest declivi, des de l'àmbit científic s'assenyalen com a causes la proliferació de paràsits i malalties en les explotacions apícoles, l'ús de certs pesticides i algunes pràctiques de l'agricultura intensiva que utilitzen productes perjudicials per a les abelles, l'extensió d'espècies invasores com la vespa asiàtica, o els efectes cada vegada més notoris del canvi climàtic als nostres ecosistemes.
Per tot això,

1. El Parlament de les Illes Balears reconeix el paper essencial de les abelles i d'altres insectes pol·linitzadors com papallones i borinots en la producció d'aliments i en el manteniment dels ecosistemes terrestres, i insta les institucions balears a treballar en pro de la seva protecció i salvaguarda.

2. El Parlament de les Illes Balears fa una crida a les institucions balears, a les empreses, als agricultors i agricultores i a les persones consumidores perquè, cadascú des de la seva competència i en el seu àmbit d'actuació, treballin decididament en favor d'un model d'agricultura respectuosa amb el medi ambient i que contribueixi a preservar la biodiversitat del nostre territori.

3. En particular, el Parlament de les Illes Balears demana a les institucions balears competents en la matèria que actuïn a través de plans integrals d'acció per salvar les abelles, i que adoptin mesures per reduir o abandonar l'ús de les substàncies tòxiques per a les abelles com el fipronil o els neonicotinoides, en línia amb els treballs que desenvolupa la Unió Europea en aquesta matèria. 

Data de publicació: Tue Jun 12 11:33:00 CEST 2018

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies