El Govern i la UIB signen un conveni per finançar la contractació d'investigadors per a la recerca de les ones gravitacionals

El vicepresident Biel Barceló i el rector Llorenç Huguet, acompanyats de la doctora Alícia Sintes i el vicerector Jaume Carot, rubriquen un compromís que implica una ajuda de 175.000 euros per continuar liderant la recerca internacional en el marc del projecte LIGO.

El Govern, a través de la Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, i la Universitat de les Illes Balears (UIB) han signat avui un conveni que permetrà finançar amb 175.000 euros la contractació de nou personal investigador en el Grup de Relativitat i Gravitació, dirigit per la doctora Alícia Sintes i que ha participat recentment, en el marc del projecte internacional de la Col·laboració Científica LIGO, en la detecció de les ones gravitacionals.

El vicepresident Biel Barceló i el rector de la UIB, Llorenç Huguet, han signat el document juntament amb la doctora Sintes, el director general d’Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons, i el vicerector d’Investigació i Postgrau, Jaume Carot.

El vicepresident Barceló ha explicat: «El Govern té interès per continuar desenvolupant polítiques proactives que permetin consolidar la base cientificotecnològica de la nostra societat, i ens pareix important donar suport a un grup de recerca amb tant de prestigi com és el grup de la doctora Sintes».

El rector, Llorenç Huguet, ha rebut amb agraïment la iniciativa del Govern de suport al Grup de Relativitat i Gravitació, perquè «permetrà continuar aquesta feina tan esperançadora de recerca de qualitat».

La doctora Alícia Sintes també ha agraït el compromís del Govern amb la recerca científica: «Aquest conveni ens permetrà seguir sent líders en el camp de les ones gravitacionals, i seguir sent competitius en l’àmbit internacional». Ha qualificat el descobriment empíric d’aquest fenomen de «fita històrica que ha marcat una nova era en l’astronomia», i ha afegit: «Esperam que del nostre esforç se’n beneficiï tota la societat balear».

El Grup de Relativitat i Gravitació de la UIB és l’únic grup de l’Estat espanyol que ha estat acceptat per participar en un projecte de recerca col·laborativa que involucra un grup de més de 1.000 científics de 15 països. Més de 90 universitats i instituts de recerca del projecte LIGO desenvolupen models teòrics (patrons) d’ones gravitacionals i algoritmes d’anàlisi de dades, tecnologia per als detectors i analitzen les dades obtingudes a les observacions.

Les investigacions de la doctora Sintes i el seu equip han resultat clau a l’hora d’identificar l’ona detectada i esbrinar-ne l’origen: la col·lisió (fusió) de dos forats negres massius. Els desenvolupaments teòrics realitzats i la nova tecnologia desenvolupada en el si d’aquest projecte, tenen un gran valor intrínsec, com a aportacions a l’avenç del coneixement més enllà de les fronteres actuals, alhora que presenten un elevat potencial innovador i de transferència a altres àmbits amb gran impacte social: medicina, tecnologies de la informació i les comunicacions, etc.

El conveni amb la UIB pretén consolidar aquesta línia de recerca: la despesa pluriennal (prevista fins a l’octubre de 2020) d’un total de 175.000 euros permetrà a la UIB la contractació de personal investigador (segons ha explicat Sintes, un contractat predoctoral i un postdoctoral) que col·laborarà amb el grup de recerca esmentat. 

Data de publicació: Wed Nov 16 14:59:00 CET 2016

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies